Cinnamon rolls se numără printre deserturile mele favorite. Atât de versatile, merg și ca desert, și ca mic dejun, chiar și ca midnight snack. Le fac de foarte mulți ani, mereu după aceeași rețetă și ies perfect de fiecare dată. Însă de când am ales să nu mai consum produse de origine animală, a trebuit să găsesc o rețetă fără ouă care să fie la fel de bună. Așa că am tot testat până am ajuns la varianta ideală de rulouri cu scorțișoară care rămân pufoase chiar și a doua zi.
Ce ingrediente sunt necesare pentru aceste rulouri cu scorțișoară?
- făină de grâu: vă recomand să utilizați o făină albă, de preferat pentru cozonac. Făina joacă un rol foarte important, calitatea acesteia influențând textura rulourilor.
- lapte vegetal: orice lapte vegetal cu aromă neutră va funcționa la fel de bine. Este însă important ca acesta să fie călduț, nu fierbinte, pentru a activa drojdia. Aceasta înseamnă că atunci când testăm temperatura laptelui cu un deget va trebui să simțim o temperatură asemănătoare cu cea a pielii.
- unt vegan: am încercat rețeta și cu ulei de cocos și rezultatul este la fel de bun. În aluat nu se simte aroma de cocos, însă pentru umplutură vă recomand totuși să folosiți unt. Dacă nu aveți, puteți chiar să-l înlocuiți cu margarină.
- zahăr: pentru aluat se poate folosi orice fel de zahăr, însă în umplutură recomand zahăr brun sau de cocos. Acest are o aromă mult mai intensă, fără de care rulourile nu vor fi la fel de delicioase.
- drojdie: eu am folosit drojdie uscată. Se poate folosi însă drojdie proaspătă sau chiar și drojdie instant. Aceasta din urmă însă va afecta puțin textura aluatului, iar rezultatul nu va fi la fel de pufos.
- extract de vanilie: opțional, dar foarte recomandat pentru o aromă plăcută a aluatului.
- sare: pentru că orice aluat are nevoie de sare pentru a nu fi fad, vă recomand să nu o omiteți.
- scorțișoară: din păcate acest ingredient nu se poate înlocui, fiind vedeta acestei rețete. Vă recomand totuși o scorțișoară de calitate, precum cea Ceylon.
- sirop de arțar: se poate înlocui cu orice alt îndulcitor lichid sau chiar cu zahăr. Eu l-am folosit în cremă pentru a adăuga o aromă și mai intensă de caramel zahărului cu scorțișoară.
Care este secretul unor rulouri pufoase?
În primul rând, făina. Calitatea acesteia va influența foarte mult dospirea aluatului, datorită cantității de proteină pe care o conține fiecare tip de făină. De aceea, nu vă recomand să folosiți făină integrală sau fără gluten, pentru că rezultatul nu va fi cel dorit.
Evident, este importantă și drojdia pe care o folosim, cât și timpul de dospire. Cea mai bună este drojdia proaspătă, însă și drojdia uscată activă este aproape la fel de eficientă. Cea mai slabă este însă drojdia instant, pe care nu vă sfătuiesc să o utilizați. Veți observa că drojdia trebuie întâi activată în lapte călduț, pentru a putea crește ulterior. De asemenea, eu prefer să dospesc aluatul de două ori. Chiar dacă durează mai mult, rezultatul este semnificativ superior.
Pentru că aluatul de cinnamon rolls este un aluat ,,îmbogățit”, adică conține lapte, unt și chiar ouă în varianta tradițională, este important să găsim înlocuitorii potriviți pentru acestea. Eu am folosit lapte vegetal și unt vegan, pentru că acestea contribuie la textura aluatului și la păstrarea acestuia pufos și a doua zi. De asemenea, trebuie să țineți cont că dacă glazurați rulourile, acestea se vor menține proaspete și mai mult. Acest fapt de datoreză stratului protector, ce nu permite rulourilor să se usuce.
Nu în ultimul rând, pentru a obține rulouri reușite este important și felul în care le tăiem și le așezăm în tavă. Eu prefer să le tai folosind o bucată de ață dentară, pentru că astfel își păstrează forma rotundă. Un cuțit cu zimți ar putea reprezenta o alternativă, însă nu la fel de utilă. De asemenea, aveți grijă să lăsați suficient spațiu între rulouri, minim 3-4 cm. Ele vor crește oricum la a doua tură de dospit și în cuptor, așa că se vor lipi unele de celelalte. Dacă nu le lăsați suficient spațiu, ele nu vor putea crește și nu vor ieși la fel de pufoase.
Cinnamon rolls, Rulouri cu scorțișoară vegane
Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g făină de grâu
- 300 ml lapte vegetal călduț
- 50 ml unt vegan topit
- 2 lg zahăr
- 7 g drojdie uscată
- 1 lgț extract de vanilie
- 1/2 lgț sare
Pentru umplutură:
- 50 g unt vegan la temperatura camerei
- 80 g zahăr brun
- 2 lg sirop de arțar
- 2 lg scorțișoară
Instrucțiuni
- Într-un bol mic, amestecăm laptele călduț cu o lingură de zahăr și drojdia. Lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute pentru a activa drojdia. Ne vom da seama că aceasta e activă pentru că va forma o spumă pe suprafața laptelui.
- După cele 10 minute, într-un bol mare sau în bolul unui mixer amestecăm toate ingredientele pentru aluat. Frământăm aluatul pentru aproximativ 15 minute, până obținem o cocă moale și elastică.
- Lăsăm aluatul să dospească timp de o oră într-un bol uns cu puțin ulei, pentru a nu se lipi foarte tare.
- Pentru umplutură amestecăm toate ingredientele până obținem o pastă moale.
- După ce aluatul a dospit, îl întindem într-un dreptunghi de aproximativ 1cm grosime. Întindem umplutura uniform peste toată suprafața și rulăm aluatul ca la cozonac. Rulada astfel obținută o împărțim în 12 și tăiem melcișori cu un cuțit zimțat sau, cel mai bine, cu o bucată de ață dentară.
- Rulourile obținute le așezăm într-o tavă dreptunghiulară și le mai lăsăm să dospească pentru aproximativ 45 minute. Opțional, dacă doriți un aspect mai lucios al rulourilor le puteți unge cu puțin lapte amestecat cu sirop de arțar înainte de coacere.
- Coacem rulourile la 180 grade pentru 45 de minute sau până sunt ușor rumene pe deasupra.
- Dacă doriți să le glazurați, puteți face o glazură simplă pe bază de lapte, iaurt sau cremă de brânză. Eu am folosit 100g iaurt de cocos, două linguri de zahăr pudră și puțină esență de vanilie.
Informații Nutriționale
Note
Sper să vă placă această rețetă pentru cele mai pufoase rulouri cu scorțișoară. Am reușit să ajung la această variantă finală după nenumărate teste și pot să spun că e varianta perfectă. Aștept să-mi spuneți și voi în comentarii cum vi se pare și vă urez poftă bună.
Cu drag,
Pingback: Brioșe cu mere și scorțișoară - estera farcaș
Pingback: Cinnamon Rolls - Rulouri cu Scorțișoară și Glazură | estera farcaș