Prima pagină » Mucenici Moldovenești De Post, Pufoși și Însiropați
Mucenici Moldovenești De Post cu Nucă Măcinată și Miere pe o Farfurie Albă

Mucenici Moldovenești De Post, Pufoși și Însiropați

Mucenici Moldovenești De Post cu Nucă Măcinată și Miere pe o Farfurie Albă

Chiar dacă mucenicii nu fac parte din amintirile copilăriei mele pentru că în Ardeal nu sunt atât de des întâniți, îmi amintesc totuși cum în liceu mâncam mucenici în pauzele dintre ore. Mereu mi se păreau a fi un cozonac to go și îmi plăceau tare mult, așa că anul acesta am decis să recreez și eu rețeta într-o variantă de post sau vegană. Rezultatul m-a uimit, așa că vreau să împărtășesc și cu voi rețeta pentru cei mai pufoși mucenici moldovenești de post, aromați și delicioși. Iar dacă vreți să încercați și alte aluaturi dulci de post, vă mai recomand rețeta mea de cinnamon rolls sau rețeta de gogoși vegane pufoase.

Ce Sunt Mucenicii?

Trebuie să recunosc că recent m-am documentat și eu despre semnificația acestui desert românesc. Așadar, am aflat de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia care are loc pe 9 martie, în cinstea cărora gospodinele pregătesc mucenici sau sfințișori. Forma cifrei 8 reprezintă o stilizare a formei umane, însă această formă se poate obține prin diverse stiluri de rulare. Eu am ales pentru această rețetă forma cea mai simplă și accesibilă.

În Moldova mucenicii sunt preparați din aluat dulce de cozonac și decorați cu miere și nucă. Unele rețete recomandă însiroparea mucenicilor, însă puteți omite acest pas, dacă nu doriți ca mucenicii să fie exagerat de dulci. De asemenea, pentru o variantă 100% vegană se poate opta pentru sirop de agave în loc de miere.

Ingredientele Necesare Pentru Mucenici Moldovenești

  • făină de grâu: vă recomand să utilizați o făină albă pentru cozonac, pentru a obține mucenici cât mai pufoși. Ideal ar fi să folosiți o făină cu minim 11% proteină, care e creată pentru aluaturi.
  • lapte vegetal: eu am folosit lapte de soia, însă puteți folosi orice alt lapte vegetal preferați. De asemenea, laptele trebuie să fie călduț: în momentul în care introducem un deget în lapte nu trebuie să simțim o temperatură mai ridicată decât cea a corpului. În caz contrar, temperatura prea ridicată va dezactiva drojdia.
  • ulei vegetal: puteți utiliza orice tip de ulei vegetal care nu are o aromă intensă. Nu recomand uleiul de măsline.
  • zahăr: alb, brun sau de cocos. Dacă alegeți zahărul de cocos trebuie să țineți cont de faptul că acesta va influența culoarea finală a mucenicilor.
  • drojdie: dacă nu aveți drojdie proaspătă, puteți folosi echivalentul în drojdie uscată, adică 7g. Iar dacă folosiți drojdie instant, nu mai trebuie să o activați în lapte.
  • portocală: atât zeama, cât și coaja, având grijă să nu răzuim și partea albă care este amară. Totuși, puteți folosi lămâie dacă doriți sau dacă nu vă place aroma de portocală.
  • extract de vanilie: poate fi omis, însă contribuie foarte mult la aroma plăcută a mucenicilor.
  • sare: foarte importantă în orice preparat, nu poate lipsi din acest aluat și să sfătuiesc să nu o omiteți.
  • miere: pentru o variantă vegană, o puteți înlocui cu sirop de orez sau agave, sau chiar și cu sirop de arțar.
  • nucă măcinată: dacă nu aveți nucă sau sunteți alergici, puteți fie să lăsați mucenicii simpli, fie să o înlocuiți cu fistic, alune sau chiar semințe de susan.

Secretele Unor Mucenici Pufoși Perfecți

Rețeta aceasta de mucenici moldovenești de post este una foarte simplă, pe care o poate realiza și un începător. Totuși, vă las mai jos câteva sfaturi și secrete pentru a obține mucenici perfecți de fiecare dată.

  • e necesar să folosim o făină de calitate, pentru cozonac: neapărat o făină bună, nu una pentru prăjituri sau integrală. Altfel, glutenul din aluat va fi prea slab, și nu vom obține mucenici pufoși, oricât de mult am frământa.
  • aluatul nu necesită multă frământare, dar e foarte important să dospească de două ori: eu am frământat aluatul doar 10 minute, la mână. Nu trebuie frământat foarte mult, pentru că nu are unt sau ouă. În schimb, nu omiteți cea de-a doua dospire, după formarea mucenicilor. Aveți grijă să nu-i dospiți nici prea mult, doar până ce atingeți aluatul cu degetul și găurica care se formează revine ușor la forma inițială.
  • înainte de a modela mucenicii trebuie să lăsăm aluatul să se odihnească: acesta nu este o dospire, ci doar lăsăm aluatul să stea 10 minute. În caz contrar, va fi greu de modelat și se va rupe ușor. Glutenul din aluat are nevoie de odihnă, așa că nu omiteți acest pas dacă nu vreți mucenici cu aspect „zbârcit”.
  • însiroparea trebuie făcută când mucenicii sunt încă calzi: la fel și siropul. Ambele trebuie să fie calde, aproape fierbinți. Astfel, siropul se va absorbi ușor, însă nu veți risca nici să îi însiropați prea tare. Aici ține și de gust, dar nu vă recomand să îi băgați în sirop, ci mai degrabă să îi ungeți cu o pensulă de bucătărie.

Modalitate de Păstrare și Pregătire în Avans

Acești mucenici de post se păstrează bine, așa că îi puteți pregăti cu câteva zile în avans. Se pot păstra la temperatura camerei, acoperiți, pentru 3-4 zile. Vă recomand să îi încălziți puțin înainte de servire, pentru că sunt mai delicioși așa. De asemenea, puteți congela mucenicii pentru maxim 3 luni pentru a-i avea la îndemână oricând.

Aluatul de mucenici se poate pregăti cu maxim 48 ore înainte de coacere și se dospește la frigider. Astfel, puteți pregăti aluatul într-o zi și să coaceți mucenicii chiar înainte de servire. Nu vă recomand însă să îi puneți la frigider modelați, pentru a nu-și pierde forma. Doar aluatul frământat se poate pune la frigider, iar după dospire, continuați conform rețetei de mai jos.

Mucenici Moldovenești pe o Masă Lângă un Bol cu Miere
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Mucenici Moldovenești De Post cu Nucă Măcinată și Miere pe o Farfurie Albă

Mucenici Moldovenești De Post, Pufoși și Însiropați

Estera Farcaș
Cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești de post. Sunt pufoși, aromați și delicioși, așa că merită să îi încerci și tu!
No ratings yet
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gătire 30 minutes
Timp de așteptare 2 hours
Timp total necesar 2 hours 50 minutes
Fel Desert
Bucătărie Românească
Porții 10 mucenici
Calorii 320 kcal

Ingrediente
  

Pentru Aluat:

  • 600 g făină de grâu
  • 250 ml lapte vegetal cald, dar nu fierbinte
  • 50 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 1 portocală (zeama și coaja)
  • 1 lgț extract de vanilie
  • 1 praf sare

Pentru Sirop:

  • 200 ml apă
  • 100 g zahăr
  • coaja de la o portocală
  • 1 lgț extract de vanilie (opțional)

Pentru Decor:

  • 2 lg miere
  • 50 g nucă măcinată

Instrucțiuni
 

  • Amestecăm într-un bol mare laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr. Lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute până drojdia se activează.
  • Adăugăm restul ingredientelor pentru aluat și frământăm pentru 5-10 minute, până obținem un aluat moale, dar nu foarte lipicios.
  • Lăsăm aluatul la dospit pentru 1 oră la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
  • După ce a dospit, tăiem aluatul în 10 bucăți egale și formăm niște biluțe pe care le lăsăm să se odihnească 10 minute. Înntindem apoi fiecare biluță într-un șnur pe care îl unim într-un cerc, iar mai apoi formăm un 8 din cerc prin suprapunerea aluatului la mijloc.
  • Lăsăm mucenicii să mai dospească o dată. Dacă aluatul inițial a dospit la temperatura camerei, avem nevoie de doar 45 minute. Dacă însă a dospit la rece, avem nevoie de o oră, cel puțin, până mucenicii se dublează. Înainte de coacere îi ungem cu lapte amestecat cu puțin sirop de arțar, pentru a se rumeni. Acest pas este însă opțional.
  • Coacem mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute, sau până sunt ușor rumeni.
  • Între timp, putem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiță, la foc mediu. Fierbem siropul pentru 5 minute, apoi îl lăsăm să se răcească ușor.
  • După coacere, lăsăm mucenicii să se răcorească pentru 5 minute. Apoi, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, întindem siropul peste mucenici și îl lăsăm să se absoarbă. Puteți adăuga mai mult sau mai puțin sirop, după preferință. Opțional, ungem mucenicii și cu miere și presărăm nucă măcinată.

Informații Nutriționale

Serving: 1 MucenicCalories: 320kcalCarbohydrates: 64gProtein: 8gFat: 4gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 0mgSodium: 0mgPotassium: 24mgFiber: 3gSugar: 17g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține 8-10 mucenici. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 10 bucăți.
 
Cuvinte cheie mucenici, mucenici cu miere, mucenici cu nuca, mucenici de post, mucenici insiropati, mucenici moldovenești, mucenici pufosi
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Vă doresc o primăvară minunată și sper că o să încercați această rețetă de mucenici moldovenești de post!

Cu drag,

Estera Farcaș signature

2 Comentarii

  1. Avatar for Elena

    Mulțumesc frumos !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*