Tarta Spiegelei sau ”Ouă ochi” este un desert tradițional nemțesc, pregătit în special în perioada Paștelui. Și cum această perioadă se apropie și la noi, pentru unii mai repede decât pentru alții, m-am gândit să o reinterpretez în varianta vegană.
Originea prăjiturii Spiegelei
Spiegeleierkuchen sau prăjitura ,,Ouă ochi” provine din Germania și este un desert foarte popular, în special de 1 Aprilie sau de Paște. Tradițional, această prăjitură este formată dintr-un blat pufos de vanilie, o cremă de vanilie și un strat de jeleu de caise. Eu am ales însă să reinterpretez rețeta sub formă de tartă, însă chiar dacă nu aveți o tavă pentru tartă, puteți face și voi această rețetă fără probleme. Pur și simplu folosiți o tavă rotundă cu bază detașabilă pentru a coace crusta pe pereții acesteia.
Pentru această tartă eu am folosit o crustă tradițională pentru tartă, în loc de clasicul blat pufos. Am păstrat însă crema de vanilie și stratul de jeleu. Astfel, am obținut un contrast foarte plăcut între crusta crocantă și crema pufoasă de vanilie. De asemenea, acesta este un desert ușor, crema nefiind foarte dulce, iar stratul de jeleu de caise contribuind la echilibrarea aromelor.
De ce ingrediente avem nevoie?
- făină: eu am folosit făină albă de grâu, dar crusta va ieși la fel de bine și cu făină fără gluten. Poate va fi doar puțin mai sfărâmicioasă.
- unt: eu am folosit un unt vegan, însă se poate înlocui cu ulei de cocos dezodorizat.
- lapte de cocos: din conservă. Acesta are un conținut de grăsime mai ridicat decât alte tipuri de lapte vegetal, așa că nu vă recomand să îl înlocuiți.
- cremă de brânză : sau mascarpone. Se găsesc foarte ușor în comerț, chiar și în varianta vegană.
- amidon: de porumb sau cartofi. Nu se poate înlocui, pentru că are rol de a îngroșa crema.
- zahăr: se poate adăuga mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințe.
- sare
- extract de vanilie: sau semințele dintr-o păstaie de vanilie. Calitatea vaniliei contează foarte mult pentru un desert reușit.
- compot de caise: eu am folosit un borcan de 800ml pentru această rețetă, din comerț.
- agar agar: nu se poate înlocui și este foarte importantă pentru coagularea stratului de jeleu.
- frișcă : puteți folosi frișcă de cocos sau de soia și o puteți îndulci după gust, în cazul în care nu este deja îndulcită.
Cum facem o crustă de tartă?
Crusta pentru tartă se poate prepara foarte ușor, fie într-un robot de bucătărie, fie cu ajutorul unei furculițe. Trebuie doar să ne asigurăm că untul este rece, de la frigider, și că folosim apă foarte rece. Amestecăm untul cu făina folosindu-ne de furculiță și apoi adăugăm apa treptat, pentru a obține o bilă de aluat. Acest aluat trebuie să fie destul de sfărâmicios, pentru că nu dorim o crustă cu prea multă apă. De asemenea, untul trebuie să rămână dispersat în bucățele mici prin aluat. Aceste bucățele se vor topi la copt, iar rezultatul va fi o crustă fragedă. Pentru această rețetă eu nu am copt crusta acoperită, prin metoda blind baking, pentru că nu am considerat că este necesar. Așadar, coaceți pur și simplu crusta complet, pentru că nu va mai fi gătită împreună cu crema.
Modalitatea de preparare a cremei
Pentru început, amestecăm amidon cu laptele de cocos, adăugând treptat laptele pentru a evita formarea cocoloașelor. Apoi se adaugă zahărul și sarea și se fierbe amestecul la foc mic, ulterior adăugându-se vanilia. Crema trebuie răcită complet, pentru minim 1 oră, și vă recomand să o acoperiți cu o folie de plastic în acest timp. Astfel evităm formarea acelei cruste peste cremă. După răcire, crema se aerează puțin cu un mixer și se adaugă și crema de brânză vegană. Astfel obținem o cremă ușoară și foarte aromată, care se topește plăcut în gură și nu are o consistență prea grasă.
Stratul de jeleu și decorul tartei Spiegelei
Pentru jeleu avem nevoie doar de lichidul din borcanul de compot și de câteva caise, pe care le procesăm cu un blender. Acest amestec se aduce în punctul de fierbere, alături de pudra de agar agar. Vă recomand să adăugați pudra înainte să puneți amestecul pe foc și să amestecați foarte bine. În caz contrar, veți obține mici cocoloașe. De asemenea, amestecul trebuie lăsat să se răcească puțin, dar nu prea mult, pentru că nu ne dorim să se întărească jeleul.
Pentru a asambla tarta vom scoate crusta din formă și o vom umple cu crema de vanilie. Dăm tarta la rece în timp ce preparăm jeleul, pe care ulterior îl punem peste crema de vanilie. Înainte de decorul final tarta trebuie să stea la frigider pentru a se întări jeleul complet. Pentru decor folosim frișcă bătută cu ajutorul căreia facem cerculețe care vor simboliza albușurile. În mijlocul fiecărui cerc vom așeza o caisă. Puteți face câte ,,ouă” doriți, în funcție de mărimea caiselor pe care le folosiți.
Tarta aceasta se păstrează la frigider pentru maxim 3 zile, însă vă garantez că nu o să reziste nemâncată atât de mult timp. 🙂
Tartă Spiegelei cu caise
Echipament
- tavă pentru tartă sau tavă rotundă cu bază detașabilă
Ingrediente
Pentru crustă:
- 250 g făină
- 75 g unt
- 4-5 lg apă rece
- 1 praf sare
Pentru cremă:
- 500 ml lapte de cocos din conservă
- 250 g cremă de brânză
- 60 g amidon de porumb
- 50 g zahăr
- 2 lgț extract de vanilie
- 1 praf sare
Pentru jeleu:
- 1 borcan compot de caise (doar lichidul și jumătate dintre caise)
- 1 lgț agar agar
- 1 lg zahăr
Pentru decor:
- 5 jumătăți caise din compot
- 100 ml frișcă
Instrucțiuni
- Începem prin a amesteca făina și sarea cu untul, cu ajutorul unei furculițe, până obținem o consistență asemănătoare cu cea a nisipului umed. Adăugăm treptat apa rece până obținem un aluat, pe care îl întindem pe baza unei tăvi de tartă.
- Coacem crusta pentru 10-12 minute la 180 grade, în cuptorul preîncălzit și apoi o lăsăm să se răcească.
- Pentru cremă, amestecăm amidonul cu laptele treptat, pentru a nu se forma cocoloașe. Adăugăm zahărul și sarea și fierbem crema la foc mic până se îngroașă. Adăugăm la final și extractul de vanilie și lăsăm crema să se răcească complet, după care adăugăm crema de brânză și batem totul cu un mixer.
- Adăugăm crema peste crustă și o nivelăm cu ajutorul unei spatule, după care o dăm la rece.
- Pentru jeleu, adăugăm în blender toate ingredientele, le procesăm, iar mai apoi, transferăm lichidul într-o cratiță. La foc mic, îl aducem în punctul de fierbere, iar mai apoi îl lăsăm să se răcească puțin, după care în adăugăm peste crema de vanilie și nivelăm din nou.
- Înainte de a decora tarta este important să o dăm la rece pentru ca jeleul să fie ferm. Pentru decor, folosind frișcă bătută, formăm 5 cercuri care să semene cu un albuș, cu ajutorul unei linguri. În centrul acestor cercuri adăugăm jumătățile de caise. Dăm din nou tarta la rece înainte de a o servi.
Informații Nutriționale
Note
Sper din suflet să încercați această tartă, pentru că este un desert light, fructat și cu o aromă foarte păcută, dar și destul de ușor de preparat, chiar dacă pașii sunt ceva mai numeroși.
Cu drag,