În ultima perioadă am văzut foarte des pe Internet acest tip de tort de clătite, însă până acum nu mai gustasem unul niciodată, așa că m-am gândit să creez unul care să aibă la bază rețeta mea de clătite pe care o puteți găsi aici. Pentru umplutură am ales o cremă de ciocolată albă și o dulceață de fructe de pădure, pentru că mi-am dorit un tort light, care să nu fie nici foarte dificil de preparat. Rezultatul a fost peste așteptări, așa că am decis să împărtășesc rețeta și cu voi.
De ce ingrediente avem nevoie pentru acest tort de clătite?
- făină: eu am folosit făină albă de grâu, dar puteți folosi un amestec de făină albă și integrală. Textura clătitelor va fi însă ușor mai gumoasă.
- lapte vegetal: se poate folosi orice lapte vegetal vă place, dar vă recomand unul cu o aromă subtilă, precum cel de ovăz sau soia.
- apă minerală: este foarte importantă pentru textura clătitelor și nu vă recomand să o înlocuiți cu apă plată.
- ulei: orice ulei vegetal cu aromă neutră poate fi folosit.
- extract de vanilie: opțional, se poate înlocui cu portocale sau orice alt extract vă place.
- sare
- frișcă vegană: se găsește în comerț, atât îndulcită cât și simplă. Eu nu am mai adăugat zahăr, însă dacă crema vi se pare insuficient de dulce, mai puteți adăuga zahăr în momentul în care bateți frișca.
- ciocolată albă: știu că se găsește destul de greu ciocolată albă vegană, însă o puteți achiziționa de pe Internet sau o puteți chiar prepara în casă.
- fructe de pădure: proaspete sau congelate, rezultatul va fi același.
- sirop de arțar: se poate înlocui cu orice alt îndulcitor, iar cantitatea o puteți ajusta în funcție de preferințe.
Cum pregătim clătitele?
Principalul avantaj al acestei rețete este faptul că toate cele 3 componente se pot pregăti în avans. Clătitele, componenta care consumă cel mai mult timp, nu fac excepție. Puteți alege să preparați compoziția cu până la o zi înainte, sau puteți prăji clătitele și să le decorați cu cremă abia a doua zi. Va trebui totuși să aveți grijă cum le păstrați, pentru a nu se întări marginile. Vă recomand să le puneți într-o pungă de plastic sau folie alimentară, la frigider.
Compoziția în sine se pregătește foarte simplu. Se amestecă toate ingredientele cu un tel sau chiar într-un blender și se prăjesc clătite. Am totuși un mic sfat. Dacă puteți, lăsați compoziția să se odihnească la frigider pentru 30 minute, înainte de a prăji clătitele. Astfel glutenul din făină se va relaxa și veți obține clătite foarte subțiri.
Pentru a prăji clătitele vă recomand o tigaie anti-aderentă. Eu folosesc o astfel de tigaie și nu mai am nevoie de ulei, iar clătitele nu se lipesc deloc. Vă recomand de asemenea și o spatulă de silicon pentru a întoarce clătitele foarte ușor. La foc mediu spre mic, adăugați în tigaie puțină compoziție și rotiți tigaia ca să acoperiți toată suprafața acesteia. Prăjiți pentru câteva secunde pe fiecare parte. Astfel veți obține clătite foarte subțiri, aproape transparente. Iar dacă prima clătită nu vă iese perfectă, nu vă faceți griji, mereu se întâmplă acest lucru.
Dacă doriți, puteți tăia clătitele după forma unei farfurii rotunde, pentru a îndepărta marginile. Astfel veți obține un tort cu margini perfecte. Eu am ales totuși să omit acest pas, iar rezultatul a fost unul foarte bun chiar și așa.
Prepararea cremei de ciocolată albă
Această cremă se face foarte ușor, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința ei. Pentru început, ciocolata albă trebuie topită, fie pe baie de abur, fie la cuptorul cu microunde. Aceste două metode asigură o topire treptată, eliminând riscul arderii ciocolatei. Ulterior, ciocolata va trebui răcită ușor, până ajunge la temperatura camerei.
În timp ce ciocolata ajunge la temperatura camerei vom bate frișca. Aceasta trebuie să fie rece, de la frigider, și nu o vom bate complet, ci ne vom opri în momentul în care are o consistență relativ moale. Pentru a nu se tăia frișca, vom amesteca întâi ciocolata cu 2-3 linguri de frișcă. Ulterior, vom transfera acest amestec peste restul de frișcă și vom mai bate pentru aproximativ 30 secunde, până când crema se îngroașă și este complet amestecată.
Decor și păstrare
Decorul acestui tort poate părea complicat, însă vă asigur că nu este. Durează ceva mai mult timp, însă vă promit că merită, pentru că rezultatul este excepțional. Eu am preferat să folosesc aproximativ o lingură de cremă între fiecare două clătite și am procedat în felul următor: am pus o clătită, cremă de ciocolată albă, iar clătită, iar cremă, o a treia clătită și apoi dulceața de fructe de pădure. Astfel, tot la trei straturi de clătite am pus un strat de dulceață, pentru a echilibra dulceața cremei de ciocolată. Restul cremei am folosit-o pentru un decor simplu, cu câteva rozete. Pentru a decora tortul m-am folosit de o spatulă, dar puteți folosi și un cuțit pentru unt (partea fără zimți). Opțional, puteți decora cu extra fructe de pădure sau bucățele de ciocolată albă. Eu însă am folosit bucăți de migdale, pentru o textură ușor crocantă.
Acest tort se poate păstra la rece pentru maxim 3 zile. Totuși, vă recomand să îl consumați pe cât posibil în aceeași zi, pentru că, în timp, clătitele vor absorbi ușor-ușor crema.
Tort de clătite cu ciocolată albă și fructe de pădure
Ingrediente
Pentru clătite:
- 600 g făină de grâu
- 600 ml lapte vegetal
- 800 ml apă minerală
- 4 lg ulei
- 1/2 lgț extract de vanilie
- 1 praf sare
Pentru cremă:
- 300 ml frișcă vegană
- 150 g ciocolată albă vegană
Pentru dulceață:
- 150 g fructe de pădure
- 2 lg sirop de arțar
- 2-3 lg apă
Instrucțiuni
- Amestecăm toate ingredientele pentru clătite, folosind fie un blender fie un simplu tel.
- Prăjim clătite subțiri, pe care le lăsăm să se răcească complet. Mie mi-au ieșit aproximativ 30 de clătite, pentru că am folosit o tigaie cu un diametru mai mic.
- Pentru cremă, topim mai întâi ciocolata la baie de abur și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Separat, batem frișca pentru a se îngroșa puțin, însă nu o batem suficient cât să fie complet fermă.
- Adăugăm puțină frișcă în ciocolata topită. Acest pas este foarte important, pentru a nu se tăia frișca sau pentru a nu se întări ciocolata. Apoi, amestecăm ciocolata cu restul de frișcă și mai batem pentru câteva secunde, până obținem o cremă fermă.
- Pentru dulceață, amestecăm toate ingredientele și fierbem compoziția la foc mic până se îngroașă. Dacă doriți, puteți să strecurați dulceața pentru a nu avea sâmburi, iar dacă doriți să fie mai dulce puteți adăuga puțin mai mult sirop.
- Începem să montăm tortul în următorul fel: punem o clătită pe platou, așezăm peste o lingură de cremă și o nivelăm. Din nou o clătită și un strat de cremă, iar după a treia clătită punem o lingură de dulceață. Continuăm în acest mod până terminăm toate clătitele.
- Cu restul de cremă, decorăm tortul în funcție de preferință. Eu am optat pentru un decor simplu, cu rozete și câteva migdale mărunțite.
- Înainte de servire, dăm tortul la rece pentru o oră. Se poate păstra la frigider pentru aproximativ 3 zile, însă vă recomand să-l consumați în aceeași zi, pentru că altfel clătitele vor absorbi crema.
Informații Nutriționale
Note
Știu că un astfel de tort poate părea dificil de realizat, însă vă promit că nu este. Într-adevăr, prăjitul clătitelor durează ceva mai mult, însă dacă aveți mai multe tigăi de aceeași dimensiune puteți să scurtați timpul de prăjire. Dacă nu, faceți ca mine și citiți ceva între timp. 🙂 Sper să nu vă lăsați intimidați de acest impediment și să încercați rețeta aceasta și să vă placă!
Cu drag,