Checul marmorat cred că este desertul care mi-a marcat cel mai intens copilăria. Este de asemenea și primul desert pe care l-am preparat singură, fără ajutor, având drept îndrumar doar caietul cu rețete al mamei. De atunci însă am evoluat mult în bucătărie și am testat nenumărate rețete de checuri. Iar cea pe care v-o prezint astăzi este, credeți-mă, rețeta pentru cel mai pufos chec de post. Așa că sper să îl încercați, pentru că merită din plin. Iar dacă cumva vă doriți să încercați și alte deserturi de post, vă recomand rețeta mea de biscuiți cu ciocolată sau acest tort guguluf cu ciocolată și dovlecel.
Ingredientele de Care Avem Nevoie Pentru Chec
- făină: albă, de grâu, preferabil pentru prăjituri. Nu vă recomand făina integrală, pentru că veți obține un chec dens.
- amidon de porumb: se poate înlocui cu amidon de cartofi. Ajută la textura moale și vă recomand să nu îl omiteți.
- praf de copt și bicarbonat: vă recomand să nu le înlocuiți, pentru că fiecare are rolul său în a asigura un chec perfect pufos, fără a fi nevoie de albuș de ou.
- sare
- extract de vanilie și coajă de portocală: se pot omite sau înlocui cu alte arome, după preferință.
- zeamă de lămâie: oțetul este un bun înlocuitor. O folosim pentru a transforma laptele într-un fel de sana, care ajută checul să fie mai pufos.
- zahăr: eu am folosit alb, dar se poate folosi brun sau de cocos, însă culoarea și textura vor avea de suferit ușor.
- lapte de soia: nu vă recomand să folosiți un alt lapte. Cel de soia are un conținut ridicat de proteine, iar împreună cu aciditatea lămâii, ajută checul să fie foarte pufos.
- ulei: folosiți un ulei cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui.
- pudră de cacao: se poate înlocui cu pudră de roșcove.
- ciocolată neagră: (opțional, pentru glazură)
Cum Facem Cel Mai Pufos Chec, Fără Ouă?
Probabil știți că în varianta clasică a checului marmorat se folosește un număr ridicat de ouă, pentru a obține acea textură pufoasă. Eu am încercat să obțin aceeași textură, fără a fi însă nevoie de albușuri bătute, și pot să spun că m-am apropiat foarte mult de textura aceea clasică. Pentru aceasta, însă am folosit două trucuri.
Primul este deja un clasic în rețetele vegane, și anume combinarea laptelui cu o substanță acidă. În acest caz, lapte de soia, cu conținut ridicat de proteine, care se va activa și va forma acele curds, sau proteine coagulate. Acestea dau structură checului și în combinație cu bicarbonatul de sodiu, care este o bază, va forma o reacție chimică. Reacția aceasta permite checului să crească în mod foarte frumos. De aceea e foarte important să folosim și bicarbonat de sodiu, nu doar praf de copt.
În al doilea rând, am folosit amidon, de porumb sau cartofi, nu contează, pentru că rezultatul e același. Amidonul are rolul de a conferi o textură moale, plăcută checului. Asta pentru că de multe ori făina pe care o folosim nu este suficient de fină pentru deserturi. În acest mod, combatem glutenul care dă o textură gumoasă, adăugând amidonul înapoi în făină. Așadar, vă recomand să nu săriți peste acest ingredient, dacă vă doriți un chec cu adevărat spectaculos.
Păstrare și Pregătire în Avans
Acest chec pufos de post poate fi pregătit cu câteva zile în avans, pentru că rezistă foarte bine. Vă recomand să îl păstrați acoperit, la temperatura camerei pentru 3-4 zile, sau pentru maxim 5 zile la frigider. Îl puteți și congela pentru maxim 3 luni, pentru că nu își va schimba textura. Vă recomand să îl congelați feliat, pentru a putea servi o felie oricând aveți poftă. Pentru a o decongela, trebuie doar să lăsați felia la temperatura camerei pentru 30 minute. Veți avea astfel la îndemână un chec delicios, pufos și aromat!
Chec Pufos de Post – Chec Marmorat
Echipament
- tavă pentru chec
Ingrediente
Pentru chec:
- 350 g făină de grâu
- 30 g amidon de porumb
- 1 lg praf de copt
- 3/4 lgț bicarbonat de sodiu
- 2 lg zeamă de lămâie
- 150 g zahăr
- 1 praf sare
- 1 lgț extract de vanilie
- 360 ml lapte de soia
- 150 ml ulei
- 3 lg cacao
- coaja de la două portocale (opțional)
Pentru glazură:
- 80 g ciocolată neagră
- 3 lg lapte vegetal
Instrucțiuni
- Într-un bol încăpător, amestecăm laptele cu zeama de lămâie și lăsăm să stea pentru 10 minute.
- Între timp, amestecăm făina, amidonul, sarea, praful de copt și bicarbonatul, în alt bol.
- Peste lapte adăugăm zahărul, uleiul, coaja de portocală și extractul de vanilie, după care amestecăm.
- Adăugăm ingredientele uscate peste cele umede și amestecăm din nou până obținem o compoziție fără cocoloașe. Nu amestecați exagerat de mult pentru a nu obține un chec gumos.
- Punem 1/3 din compoziție într-un bol. Amestecăm cacaoa cu puțină apă (sau suc de portocale, dacă doriți un chec cu aromă de portocală), iar pasta rezultată o incorporăm în compoziție.
- Într-o tavă pentru chec tapetată cu hârtie de copt vom pune o lingură de compoziție simplă, una cu cacao și tot așa. Compoziția o punem în centru, iar pentru a o ajuta să se întindă în tavă, vom agita puțin tava din când în când. La final vom folosi o scobitoare pentru a face un model marmorat deasupra.
- Coacem checul în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 50-55 minute. Testăm checul cu o scobitoare pentru a ne asigura că este copt.
- Pentru glazură, încălzim laptele până începe să fiarbă ușor. Îl punem într-un bol peste ciocolata tăiată mărunt, așteptăm câteva minute și apoi amestecăm. Vom obține o glazură pe care o punem peste chec și apoi dăm prăjitura la rece pentru a se întări glazura.
Informații Nutriționale
Video
Note
Sper să încercați acest desert al copilăriei și să vă aducă în minte amintiri frumoase.
Cu drag,