Prima pagină » Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată
Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată

Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată

Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată

Banana bread este un desert simplu de realizat, cu ingrediente accesibile și delicios cu orice ocazie. Varianta aceasta este potrivită pentru post, și vine cu un twist. Conține cardamom, un condiment care merge perfect cu aroma bananelor și cu picăturile de ciocolată. Dacă aveți banane prea coapte prin casă, o banana bread de post este soluția evidentă. Sigur nu o să dați greș cu un astfel de chec umed, aromat și decadent.

Partea cea mai bună la această rețetă este faptul că se poate customiza în funcție de ce aveți prin casă. Puteți adăuga ciocolată la fel ca mine, sau puteți opta pentru nuci, migdale sau fructe confiate. Iar dacă nu aveți cardamom puteți să îl omiteți, deși vă sugerez să încercați măcar o dată această combinație pentru că e diferită de orice banana bread ați încercat până acum. Iar dacă doriți să încercați ceva diferit, cu banane. vă propun această granola cu aromă de banana bread, perfectă pentru un mic dejun reușit.

Ingredientele de Care Avem Nevoie

  • făină de grâu: vă recomand o făină pentru prăjituri, de tip 000.
  • lapte: se poate folosi lapte de vacă, sau lapte vegatal pentru varianta de post. Preferabil lapte de soia, pentru că are un conținut mai ridicat de proteine, iar împreună cu zeama de lămâie va contribui la textura plăcută a checului. Totuși, se poate înlocui cu un alt lapte fără o aromă puternică. De asemenea, puteți înlocui laptele și lămâia cu sana sau lapte bătut, dacă nu faceți rețeta de post, iar rezultatul va fi același.
  • zeamă de lămâie: se poate înlocui cu oțet de mere, pentru că nu se va simți gustul său în preparatul final. Nu vă recomand însă să o omiteți, pentru că are rolul de a transforma laptele în „buttermilk”, care ajută checul să crească frumos.
  • banane: preferabil cât mai bine coapte, pentru a se pisa foarte ușor, dar și pentru a conferi checului o aromă intensă.
  • zahăr: folosim atât zahăr alb, cât și zahăr brun, pentru că joacă roluri diferite. Zahărul brun conferă checului o aromă subtilă de caramel, dar și o textură moale. Cel alb are rolul de a conferi structură checului, astfel că nu vă recomand să înlocuiți aceste tipuri de zahăr, decât în cazuri excepționale.
  • extract de vanilie
  • sare
  • praf de copt și bicarbonat
  • cardamom și scorțișoară: cardamomul este vedeta în această rețetă, însă nu vă recomand să omiteți nici scorțișoara, pentru că are rolul de a complimenta aroma cardamomului și a bananei.
  • ulei: vă recomand să folosiți un ulei cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui.
  • picături de ciocolată: opționale, însă adaugă un strat nou de arome checului. Se pot înlocui cu nuci pentru un plus de crunch, sau chiar cu diverse fructe uscate, după preferință.

Secretele Unei Banana Bread Perfecte

În primul rând, este foarte important ca bananele folosite să fie foarte coapte. Cu cât mai multe pete negre pe coajă, cu atât mai bine. Bananele coapte se vor pisa foarte bine cu furculița, fără să rămână cu cocoloașe, și pe deasupra vor adăuga și o aromă mai intensă și mai multă dulceață în desert.

Că veni vorba de dulceață, zahărul este și el foarte important. Pe lângă rolul de a îndulci, aici are și un rol în a conferi acea textură umedă specifică unui chec cu banane. Am ales să folosesc atât zahăr tos, cât și zahăr brun, și vă sfătuiesc să faceți la fel. Zahărul brun are o aromă mai intensă și conferă o textură umedă, pe când zahărul tos contribuie la caramelizarea checului. Puteți folosi chiar și zahăr de cocos dacă nu vă deranjează aroma puternică a acestuia.

De asemenea, este importantă utilizarea amestecului de praf de copt și bicarbonat, pentru a obține o banana bread umedă, dar totuși pufoasă. Tocmai de aceea, am utilizat și amestecul de lapte și zeamă de lămâie, care oferă aciditatea de care bicarbonatul are nevoie ca să se activeze. Nu în ultimul rând, vă recomand să nu amestecați prea mult compoziția finală, pentru a nu obține o banana bread gumoasă și uscată. Trebuie amestecat doar până când ingredientele lichide sunt omogenizate cu cele uscate, fără cocoloașe. Procedând astfel, cu siguranță veți obține o banana bread perfectă.

Un Mic Truc Pentru Banane Necoapte

Nici nu mai țin minte de câte ori am avut poftă de banana bread și am realizat că bananele pe care le aveam nu erau suficient de coapte. Însă, pentru că nu se putea ca pofta să rămână nesatisfăcută, am găsit o soluție. Pur și simplu coacem bananele la 180 grade C pentru 10-15 minute, până când coaja se închide la culoare. Apoi, lăsăm bananele să se răcească și vom avea banane perfecte, cremoase și moi.

Cum Păstrăm Această Banana Bread de Post?

Banana bread se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, într-un loc uscat. Învelită în folie ea rezistă astfel 4-5 zile, deși vă garantez că nu o să vă ajungă până în a patra zi. 🙂

De asemenea, banana bread se poate congela foarte ușor. Pur și simplu înveliți feliile individuale în folie, după care puteți să le puneți la congelator. Când doriți să le serviți trebuie doar să le puneți la cuptor pentru 15 minute, sau chiar la microunde. Astfel vă veți bucura de banana bread proaspătă, la fel ca în prima zi.

Iar dacă doriți să ridicați nivelul acestui desert, puteți să îl serviți alături de unturi de nuci, gemuri sau chiar cremă de ciocolată. Astfel vă puteți bucura de o combinație inedită de fiecare dată, dar la fel de delicioasă.

Rețetă de Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată

Banana Bread de Post cu Cardamom și Ciocolată

Estera Farcaș
Banana bread este un desert simplu de realizat, cu ingrediente accesibile și delicios cu orice ocazie. Varianta aceasta este cu cardamom și trebuie să o încerci! Află mai jos cum să o pregătești!
No ratings yet
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gătire 1 hour
Timp total necesar 1 hour 20 minutes
Fel Desert
Bucătărie Americană
Porții 12 porții
Calorii 295 kcal

Ingrediente
  

  • 350 g făină de grâu
  • 70 ml lapte
  • 1 lg zeamă de lămâie
  • 3 banane foarte bine coapte
  • 80 g zahăr tos
  • 80 g zahăr brun
  • 1/2 lgț extract de vanilie
  • 1 praf sare
  • 1 lgț praf de copt
  • 1/2 lgț bicarbonat de sodiu
  • 1 lțg cardamom
  • 1/2 lgț scorțișoară
  • 90 ml ulei
  • 100 g picături de ciocolată opțional

Instrucțiuni
 

  • Începem prin a amesteca laptele cu zeama de lămâie, după care lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute, până se îngroașă ușor.
  • Într-un bol mai mare amestecăm ingredientele uscate, cu ajutorul unui tel.
  • Pisăm bananele într-un alt bol, după care le amestecăm cu zahărul și celelalte ingrediente lichide.
  • Combinăm amestecul de ingrediente uscate cu cele lichide, până obținem o compoziție fără cocoloașe. Opțional, acum se pot adăuga picăturile de ciocolată, nuci, fructe uscate sau orice altceva preferați.
  • Punem compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru o oră sau până când trece testul scobitorii. Dacă doriți, puteți decora banana bread înainte de a o băga la cuptor. Eu am folosit picături de ciocolată și o banană tăiată pe lung.

Informații Nutriționale

Serving: 1 PorțieCalories: 295kcalCarbohydrates: 48gProtein: 4gFat: 10gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 0mgSodium: 126mgPotassium: 126mgFiber: 2gSugar: 4g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține 12-14 porții fursecuri. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 12 porții.
Cuvinte cheie banana bread, banana bread cu ciocolata, chec cu banane, de post, reteta banana bread, rețetă ușoară, rețetă vegană, vegan
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Sper să încercați această rețetă dacă sunteți fani banana bread de post. Vă promit că nu o să vă dezamăgească!

Cu drag,

signature

2 Comentarii

  1. Avatar for Irina

    Am facut aceasta reteta pe repeat si de fiecare data este apreciata si devorata 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*