Prima pagină » Pâine Naan Pufoasă, cu Usturoi
Pâine Naan Pufoasă cu Usturoi și Pătrunjel

Pâine Naan Pufoasă, cu Usturoi

Pâine Naan Pufoasă cu Usturoi și Pătrunjel

Recent am împărtășit cu voi rețeta mea de curry cu linte roșie, pe care eu îl servesc mereu cu pâine Naan. Așadar, m-am gândit să vă arăt cum puteți prepara la voi acasă această pâine indiană, care merge de minune cu orice curry. Naan este o pâine subțire, ca o lipie, dar foarte pufoasă. O puteți recunoaște după aspectul ușor ”ars”, dar și după forma imperfectă, de oval. Personal, iubesc pâinea Naan, iar rețeta aceasta este foarte ușoară și vă promit că oricine o poate face. Vă invit cu mare drag să o încercați, și sunt convinsă că o să vă îndrăgostiți de ea!

Ingredientele de Care Avem Nevoie:

  • făină de grâu: eu am folosit făină albă, tip 650. Aceasta funcționează cel mai bine, însă puteți folosi și făină tip 000.
  • zahăr: acesta are rolul de a ajuta aluatul să crească mai repede. Îl puteți omite, însă gustul lui nu se simte deloc.
  • drojdie: puteți folosi fie drojdie proaspătă, fie uscată. Dacă folosiți drojdie proaspătă, trebuie să folosiți 25g. De asemenea, dacă utilizați drojdia uscată instant, nu este necesar să o activați în apă.
  • sare
  • apă: apa trebuie să fie călduță, dar nu fierbinte, pentru a nu ”ucide” drojdia. Dacă folosiți apă rece, aluatul va dospi foarte greu.
  • iaurt: ideal un iaurt grecesc, sau unui mai gras. Totuși, aluatul iese și cu un iaurt light, însă este posibil să fie nevoie să mai adăugați puțină făină. Dacă doriți să obțineți Naan de post, trebuie doar să folosiți un iaurt vegan în schimb.
  • unt aromatizat: adică unt topit, cu unsturoi și pătrunjel tocat. Acesta este opțional, dar este delicios și vă recomand să îl adăugați peste lipii. Și în acest caz, pentru varianta de post, va trebui să folosiți unt vegan.

Cum Obținem o Pâine Naan Perfectă?

Pâinea Naan sau lipiile Naan se prepară tare ușor, dintr-un aluat de bază care nu trebuie frământat mult. Totuși, pentru o reușită sigură, vă rog să respectați sfaturile de mai jos. De-a lungul timpului am testat rețeta de multe ori, iar omiterea acestor pași va rezulta într-un eșec.

  • drojdia trebuie să fie activă: dacă drojdia nu formează bule pe suprafața apei, atunci drojdia nu va avea efect. Primul pas pentru ca această rețetă să reușească este să folosiți o drojdie care nu este expirată sau prea veche.
  • aluatul nu trebuie întins prea subțire: dacă veți întinde aluatul subțire, pâinea va ieși tare. În schimb, dacă aluatul este prea gros, nu va forma acele bule specifice. Așadar, lipiile ar trebui să aibă grosimea de aproape un cm, nu mai mult.
  • tigaia trebuie să fie foarte încinsă: dacă tigaie nu va fi suficient de întinsă, lipiile vor ieși tari pentru că nu se vor forma bule în aluat. Nu este necesar să adăugați ulei în tigaie, însă aceasta trebuie preîncălzită cu 10 minute înainte.

Pot Pregăti Pâinea Naan în Post?

Cu siguranță! Lipiile sau pâinea Naan sunt potrivite pentru cei care țin post, cu doar câteva modificări. Pentru aluat, în loc de iaurtul grecesc, vă recomand să folosiți un iaurt vegetal neîndulcit, fără arome. Se găsesc numeroase variante pe piață, însă eu îl prefer pe cel de soia pentru că are o aromă asemănătoare cu cel grecesc. De asemenea, în loc de unt, puteți unge lipiile cu ulei de măsline aromatizat cu usturoi și pătrunjel. Diferențele vor fi foarte mici și vă veți putea bucura de lipii de post, vegane.

Păstrare și Pregătire în Avans

Pâinea Naan se poate pregăti în avans, pentru că, păstrată corect, este la fel de delicioasă. Vă recomand să o păstrați într-o pungă sau un recipient închis ermetic. La frigider, va rezista pentru 3-4 zile. Înainte de servire trebuie doar să o puneți într-o tigaie, la foc mediu. Lângă pâine puneți câteva picături de apă, acoperiți cu un capac și încălziți pentru 3-5 minute. Astfel, lipiile se vor încălzi ușor, de la abur și vor rămâne pufoase. Apoi le puteți unge cu unt aromatizat, pentru că acesta nu trebuie adăugat decât înainte de servire.

Dacă doriți să pregătiți aluatul în avans, îl puteți pregăti cu o seară înainte. Apoi, aluatul se dospește la rece peste noapte sau pentru 24 ore. Înainte de a coace lipiile, trebuie doar să scoateți aluatul și să-l lăsați la temperatura camerei pentru jumătate de oră.

Pâine indiană Naan cu Unt Aromatizat cu Usturoi și Pătrunjel
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Pâine Naan Pufoasă cu Usturoi și Pătrunjel

Pâine Naan Pufoasă, cu Usturoi

Estera Farcaș
Această pâine Naan este ușor de preparat, pufoasă și aromată. O rețetă clasică din bucătăria indiană pe care trebuie să o încerci. Citește rețeta acum!
No ratings yet
Timp de preparare 30 minutes
Timp de așteptare 1 hour
Timp total necesar 1 hour 30 minutes
Fel Aluaturi sărate
Bucătărie Indiană
Porții 8 bucăți
Calorii 268 kcal

Ingrediente
  

Pentru aluat:

  • 450 g făină de grâu
  • 1/2 lgț zahăr
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 lgț sare
  • 160 ml apă călduță
  • 250 g iaurt grecesc

Pentru untul aromatizat:

  • 30 g unt
  • 3 căței usturoi
  • 1 lg pătrunjel proaspăt, tocat

Instrucțiuni
 

  • Începem prin a pune apa călduță într-un bol încăpător și o amestecăm cu zahărul. Adăugăm și drojdia și lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute, pentru a activa drojdia. Vom ști că drojdia este activă în momentul în care observăm mici bule de aer pe suprafața apei.
  • Adăugăm și făina, sarea și iaurtul și începem să amestecăm. Frământăm aluatul pentru 5 minute, până obținem o bilă uniformă, foarte puțin lipicioasă. Lăsăm aluatul la dospit pentru o oră, la loc cald, până își dublează volumul.
  • După ce aluatul a dospit îl împărțim în 8 biluțe cât mai egale. Întindem fiecare bucată de aluat într-un oval (sau cerc, după preferință) cam de 1 cm grosime.
  • Încingem o tigaie antiaderentă, pentru că avem nevoie de o tigaie foarte fierbinte. Punem lipiile pe rând în tigaie, și le gătim la foc mediu până foarmează bule pe suprafață și devin maronii. Aceste lipii trebuie să fie ușor ”arse”, însă gustul de ars nu se va simți.
  • În timp ce lipiile se gătesc, topim untul. Punem untul fierbinte peste usturoiul măcinat și pătrunjelul tocat.Folosind o pensulă, ungem pâinile Naan cu untul aromatizat și le servim imediat.

Informații Nutriționale

Serving: 1 LipieCalories: 268kcalCarbohydrates: 44gProtein: 7gFat: 7gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 0mgSodium: 1mgPotassium: 23mgFiber: 3gSugar: 2g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține 6-8 lipii. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 8 bucăți.
Cuvinte cheie lipie naan, lipii indiene, lipii pufoase, pâine naan, paine pufoasa, reteta lipii, reteta naan
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Sper că o să încercați această pâine Naan, pentru că merge de minune alături de curry sau alte mâncăruri indiene.

Cu drag,

Estera Farcaș signature

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*