Hummusul este un pate delicios din bucătăria orientală. Știați însă că acesta nu se prepară doar cu năut, ci și cu alte leguminoase? De această dată, am testat un hummus de linte roșie care a ieșit delicios: cremos, aromat și sățios. Este la fel de bun ca cel din năut, dar se prepară chiar mai simplu, așa că merită să îl încercați.
Lintea roșie este o sursă minunată de proteine, fibre și vitamine B. Așadar, merită să își găsească un loc în alimentația noastră. Am decis astfel să o transform în acest pate delicios de casă, perfect pentru sandwich-uri, aperitive sau chiar ca o masă de sine stătătoare. Rețeta aceasta este gata în 20 minute, și puteți pregăti o cantitate mai mare de hummus. În acest fel, îl puteți păstra pentru zilele următoare și aveți asigurată o masă echilibrată și hrănitoare. Vă invit și pe voi să încercați rețeta, iar dacă v-am convins să consumați mai multă linte, vă propun și acest curry de linte roșie.
Ingredientele de Care Avem Nevoie
- linte roșie: se găsește în majoritatea magazinelor și are un mare avantaj, fierbe foarte repete. În general, în 15 minute lintea roșie fierbe, iar dacă o înmuiați înainte, chiar și 10 minute sunt suficiente. Vă recomand să utilizați linte roșie în această rețetă pentru că are o textură foarte fină. Totuși, puteți să o înlocuiți și cu linte maro, dar gustul se va schimba puțin.
- tahini: sau pastă de susan. Din păcate nu se poate înlocui, pentru că are o aromă distinctă și dă o textură cremoasă humusului. Puteți însă să preparați tahini în casă foarte simplu. Aveți nevoie doar de susan, puțin ulei și câteva minute libere. Mai jos găsiți explicată modalitatea de preparare.
- usturoi: aici puteți ajusta cantitatea după gustul vostru. Mie îmi place usturoiul, așa că am pus 3 căței. Puteți pune cât doriți, doar să nu îl omiteți complet.
- ulei de măsline: cantitatea minimă ar fi cam 2 linguri, pentru a nu obține un hummus prea dens. Puteți să adăugați mai mult, după gust. Totuși, uleiul este destul de caloric, așa că eu prefer să adaug o cantitate mai redusă.
- zeamă de lămâie: eu am folosit zeama de la jumătate de lămâie. Cel mai bine este să gustați și să ajustați cantitatea după gust. Altfel, riscați să obțineți un pate de linte prea acru.
- condimente: puteți folosi doar sare și piper, dar eu am adăugat și puțină boia afumată. Aceasta merge tare bine cu aroma de linte roșie. O puteți omite fără probleme, sau puteți să folosiți orice alte condimente preferați.
Ce Fac Dacă Nu Am Tahini?
Nu trebuie să vă îngrijorați dacă nu aveți pastă de susan, pentru că aceasta se prepară foarte ușor în casă. Singurele ingrediente necesare sunt semințele de susan și uleiul. Puteți să folosiți orice cantitate de susan doriți, în funcție de cât de mult tahini vă trebuie.
Pentru a prepara un borcănel de tahini eu folosesc 150g de semințe de susan, crude. Acestea trebuie puse într-o tigaie la foc mic și prăjite ușor, pentru 3-5 minute. Aveți grijă să nu le ardeți ,pentru că astfel vor deveni amare.
Semințele prăjite trebuie răcite, apoi procesate cu ajutorul unui robot. Procesul va dura puțin, dar veți observa că în 2-3 minute se formează o pastă. În acest punct, se adaugă 1-2 linguri de ulei de măsline și se mai procesează până se obține o pastă fină. Pasta de susan se pune într-un borcan și se păstrează la frigider pentru maxim o lună.
Cum Păstrez Acest Hummus de Linte Roșie?
Rețeta aceasta de hummus este perfectă pentru planificarea meselor. Hummusul de linte roșie se poate păstra la frigider pentru 4-5 zile, fără ca aroma sau textura să fie afectate. Trebuie doar să îl păstrați într-un vas închis ermetic. Astfel, îl puteți pregăti în avans, pentru a-l avea la îndemână în zile aglomerate.
Pot Congela Hummusul de Linte Roșie?
Dacă te întrebi ce se întâmplă când congelezi hummus, ei bine, nimic! Acesta se păstrează foarte bine la congelator. La fel, trebuie depozitat într-un vas închis ermetic sau în pungi speciale pentru congelator. Durata maximă de păstrare la congelator este de 4 luni, perioadă după care gustul începe să fie afectat.
Pentru a servi hummusul congelat, trebuie doar să îl lăsați să se decongeleze treptat. Eu prefer să îl decongelez peste noapte, în frigider. Apoi, înainte de servire, vă recomand să îl procesați pentru câteva secunde în blender. Astfel, își va recăpăta textura cremoasă și va fi exact ca un hummus proaspăt făcut.
Hummus de Linte Roșie – Pate Vegetal
Echipament
- robot de bucătărie sau blender
Ingrediente
- 200 g linte roșie
- 500 ml apă
- 2-3 căței usturoi
- 3 lg tahini
- 2 lg ulei de măsline
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1 lgț boia afumată
- sare și piper după gust
Instrucțiuni
- Începem prin a pune lintea roșie la fiert în cei 500 ml apă. Lintea roșie nu trebuie înmuiată, dar puteți să faceți acest pas dacp aveți sistemul digestiv mai sensibil.
- Lintea se fierbe la foc mediu pentru 15 minute, până absoarbe mare parte din lichid și devine moale, deschisă la culoare. Apoi, stoarcem lintea roșie și o lăsăm să se răcească ușor pentru câteva minute.
- Într-un blender sau robot de bucătărie punem lintea și toate celelalte ingrediente: pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline, zeama de lămâie și condimentele.
- Procesăm pentru 1-2 minute, pentru a obține o pastă fină și cremoasă. În funcție de blenderul pe care îl folosiți, poate fi nevoie să amestecați din când în când pentru a omogeniza compoziția.
- Pasta rezultată o punem într-un bol sau pe un platou și o decorăm după bunul plac. Eu am folosit ulei de măsline, za'atar, susan și boia afumată. Servim hummusul de linte cu lipii sau cu legume.
Informații Nutriționale
Note
Dacă vă place hummusul clasic, cu năut, vă rog să dați o șansă și acestei rețete de hummus de linte roșie. Sunt sigură că o să vă surprindă plăcut!
Cu drag,