Prima pagină » Crostata – Tartă cu Gem de Prune
Tartă cu Gem de Prune și Aluat de Cornulețe Fragede

Crostata – Tartă cu Gem de Prune

Tartă cu Gem de Prune și Aluat de Cornulețe Fragede

Cornulețele cu magiun sunt un desert clasic de Crăciun, pe care eu îl iubesc tare mult. Dar, pentru persoanele care poate nu au timp să modeleze cornulețele, m-am gândit să le reinterpretez puțin. Așa a rezultat această tartă cu gem de prune, în stil crostata. Am folosit aceleași ingrediente ca pentru un aluat de cornulețe, astfel că am obținut un gust identic, cu un bonus: mai mult magiun delicios. Dacă vă plac cornulețele, cu siguranță o să vă placă și această tartă, mai ales că se prepară ușor, cu ingrediente puține. Iar dacă doriți să încercați și alte idei de rețete pentru masa de Crăciun, vă mai propun acest tiramisu cu aromă de turtă dulce.

Ingredientele Necesare Pentru Crostata cu Gem:

  • ou: eu am folosit un ou mediu pe care l-am bătut înainte de a-l adăuga în aluat. Din păcate, acesta are rolul de a lega aluatul și nu vă recoman să îl omiteți.
  • făină: am folosit făină albă de tip 000, dar puteți folosi și o făină de tip 650. Nu am testat rețeta cu alte tipuri de făină, așa că nu știu dacă ar putea funcționa.
  • unt: eu am utilizat un unt sărat, acesta fiind și motivul pentru nu am adăugat sare în aluat. Dacă folosiți unt nesărat, va trebui să adăugați un praf de sare în aluat. De asemenea, vă recomand un unt cu 82% grăsime, pentru un aluat mai fraged.
  • smântână: tot așa, este nevoie de o smântână grasă, pentru un aluat fraged și aromat. Aceasta nu este o rețetă dietetică, dar vă promit că rezultatul merită din plin.
  • zahăr: acesta se poate ajusta după gust. Eu am folosit zahăr aromatizat cu vanilie făcut de mine, dar puteți folosi zahăr vanilat din comerț, sau chiar un zahăr tos simplu.
  • magiun: evident, un magiun sau un gem de prune, pentru ca tarta să se asemene cât mai bine cu cornulețele fragede. Eu am folosit un magiun fără zahăr, care are o textură groasă și un gust extraordinar. Cantitatea o puteți ajusta în funcție de cât de multă umplutură doriți în raport cu aluatul, sau în funcție de mărimea tăvii voastre.

Secrete Pentru o Tartă cu Gem Perfectă

Această crostata sau tartă cu gem se prepară foarte ușor, mai ales în comparație cu clasicele cornulețe. Totuși, mai jos vă las câteva sfaturi pentru un rezultat perfect, chiar din prima încercare.

  • folosește ingrediente de calitate, direct din frigider: este important să folosești unt și smântână grase, pentru un aluat fraged și aromat. De asemenea, neapărat să le folosești reci, pentru a obține un aluat sfărâmicios, așa cum ar trebui să fie un aluat de tartă.
  • nu frământa aluatul: ne dorim un aluat fragded, astfel că nu trebuie să activăm glutenul prin frământare. Aluatul perfect este foarte sfărmâmicios, și abia se adună ușor într-o bilă. Așadar, aluatul trebuie mai degrabă adus laolaltă, și nu frământat în mod clasic.
  • lasă aluatul la rece: altfel aluatul se va întinde greu și se va lipi de hârtia de copt. Ideal ar fi să îl lași la rece pentru o oră, dar se poate lăsa și mai mult. Dacă aluatul se înmoaie prea tare și devine lipicios, e mai bine să îl pui din nou la frigider și apoi să continui.

Pot Pregăti Tarta cu Gem în Avans?

Cu siguranță! Aluatul pentru tartă se poate pregăti cu câteva zile înainte de a coace tarta, pentru că se păstrează foarte bine. Trebuie doar să-l înveliți în folie și-l puteți pune la frigider pentru 2-3 zile sau la congelator pentru maxim 2 luni. Înainte de a pregăti tarta va trebui doar să-l scoateți să se înmoaie suficient cât să poată fi întins cu ușurință.

De asemenea, tarta coaptă poate fi păstrată la frigider, acoperită, pentru aproximativ 5 zile. La congelator rezistă chiar mai mult, 2-3 luni. Iar înainte de servire trebuie doar să o decongelați peste noapte la frigider. Vă recomand îndepărtați folia când o decongelați, pentru a nu se înmuia crusta din cauza condensului. Iar ca să vă fie mai ușor, vă sugerez să o congelații direct porționată. Astfel puteți scoate câte o porție ori de câte ori aveți poftă de o bucată de tartă.

Tartă Crostat cu Gem de Prune și Decor de Crăciun cu Steluțe
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Tartă cu Gem de Prune și Aluat de Cornulețe Fragede

Crostata – Tartă cu Gem de Prune

Estera Farcaș
Am transformat cornulețele într-o tartă cu gem de prune, delicioasă, aromată și ușor de pregătit. Citește rețeta să vezi cât de ușor se face!
No ratings yet
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gătire 30 minutes
Timp de așteptare 1 hour
Timp total necesar 2 hours
Fel Desert
Bucătărie Internațională
Porții 12 porții
Calorii 327 kcal

Echipament

  • 1 tavă de tartă (26-28cm diametru)

Ingrediente
  

Pentru Aluat:

  • 1 ou
  • 300 g făină de grâu
  • 150 g unt
  • 100 g smântână grasă
  • 3 lg zahăr vanilat

Pentru umplutură:

  • 500 g magiun de prune

Instrucțiuni
 

  • Începem prin a pune într-un bol făina, zahărul și untul rece, tăiat în cubulețe. Cu ajutorul unei furculițe sau al mâinilor reci, amestecăm ingredientele. Mărunțim untul până se combină cu făina și obținem o textură asemănătoare cu cea a nisipului. Trebuie să rămână și câteva bucălețe de unt mai mari în acest amestec. Sau, mai simplu, puteți face totul într-un robot de bucătărie în câteva secunde.
  • Peste făină adăugăm oul bătut și smântâna. Amestecăm ușor, până aducem compoziția laolaltă. Nu frământăm, ci trebuie doar să obținem un aluat sfărâmicios, care se adună într-o bilă rustică.
  • Aplatizăm aluatul într-un cerc, îl învelim în folie și îl dăm la frigider pentru aproximativ o oră, pentru a se întări.
  • Aluatul rece îl împărțim în două bucăți, una mai mare ca cealaltă. Bucata mai mare o întindem într-o foaie de 0,5 cm frosime. Ne folosim de două hârtii de copt pentru a ne fi mai ușor. Va trebui să obținem un cerc mai mare decât tava de tartă.
  • Punem aluatul cu grijă în tava de tartă. Îndepărtăm excesul de pe margini și înțepăm baza cu o fruculiță, din loc în loc. Punem gemul sau magiunul peste și îl nivelăm.
  • Restul de aluat îl întindem într-o foaie de aceeași grosime ca prima. Puteți să o tăiați în fâșii sau în steluțe, la fel ca mine. Eu am pus câteva steluțe peste gem, iar pe restul le-am copt separat, ca pe niște fursecuri. Ungem steluțele cu puțină apă, le presărăm cu zahăr și punem tarta la cuptor.
  • Coacem tarta în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru aproximativ 25-30 minute. Știm că e gata când marginile și aluatul de deasupra sunt aurii. Lăsăm tarta să se răcească înainte de servire.

Informații Nutriționale

Serving: 1 PorțieCalories: 327kcalCarbohydrates: 46gProtein: 4gFat: 14gSaturated Fat: 9gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 15mgSodium: 6mgPotassium: 6mgFiber: 2gSugar: 0g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține 12-14 porții. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 12 porții.
Cuvinte cheie aluat fraged de tarta, crostata cu gem, tarta cu gem, tarta cu gem de prune, tarta cu magiun
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Dacă vă plac cornulețele fragede cu magiun, vă invit să încercați această tartă care păstează aceleași arome, dar care se prepară mult mai repede.

Cu drag,

Estera Farcaș signature

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*