Încă de când m-am apucat de sport am început să mă documentez mai mult asupra aportului de proteine necesar pentru ca organismul nostru să poată funcționa corespunzător. Și cu toate că în majoritatea timpului o dietă echilibrată asigură acest aport, există zile în care poate este mai greu să găsim un echilibru din cauza lipsei timpului, așa că multă lume tinde să apeleze la batoane proteice. Am încercat și eu câteva din comerț, însă prețul exagerat și ingredientele dubioase m-au convins să încerc să îmi fac în casă propriile batoane.
Așa am creat această rețetă, complet vegană și fără zahăr, ușor de adaptat la ceea ce aveți prin casă. Se prepară foarte rapid, sunt delicioase și ciocolătoase și pot fi customizate cu semințe sau nuci după preferință.
Ce conțin aceste batoane proteice vegane?
- fulgi de ovăz: eu am folosit fulgi de ovăz fini și vă recomand să faceți la fel. Acei fulgi de ovăz instant vor fi prea moi și prea mărunți și vor afecta textura batoanelor. În cazul acestor batoane, farmecul este dat de textura fulgilor de ovăz nemăcinați.
- unt de migdale sau arahide: eu le-am ales pe acestea pentru că au un conținut proteic mai ridicat. Puteți însă să folosiți orice alt unt de nuci aveți la îndemână.
- sirop de arțar: se poate înlocui cu orice alt îndulcitor lichid, precum miere sau sirop de agave
- pudră proteică cu aromă de ciocolată: eu am folosit-o pe cea de la dm , însă puteți folosi orice pudră proteică vă place. Nu contează dacă are aromă sau nu, pentru că aroma de ciocolată a batoanelor va fi dată de pudra de cacao.
- ulei de cocos: pentru a ajuta batoanele să se întărească. Dacă nu aveți, adăugați o lingură de unt de nuci în plus.
- semințe de chia și de cânepă: am ales să le folosesc datorită conținutului lor de proteine. Dacă nu aveți, le puteți înlocui cu semințe de in, floarea soarelui sau orice alte semințe aveți la îndemână.
- pudră de cacao: se poate înlocui cu carob, dacă vă place aroma acestuia.
- ciocolată neagră: aceasta este opțională, dacă doriți să glazurați batoanele. Eu am folosit ciocolată cu 75% cacao, pentru a nu îndulci prea mult batoanele.
De ce să faci batoanele proteice acasă?
În primul rând pentru că este foarte ușor. Mai ales că batoanele proteice vegane fie se găsesc greu, fie nu au un preț accesibil, prepararea lor acasă poate reprezenta opțiunea potrivită. Și dacă luăm în calcul ingredientele folosite, acestea sunt cu siguranță mai sănătoase. Batoanele făcute acasă nu conțin conservanți sau arome artificiale, nici o cantitate foarte mare de îndulcitor. Și, evident, le puteți adapta gusturilor voastre, folosind ce ingrediente preferați. Această rețetă e doar un ghid, însă folosind ovăz, unt de nuci și alte câteva nuci și semințe puteți obține combinații inedite. Așadar, îți propun să încerci și tu aceste batoane și presimt că nu vor rezista mai mult de 3 zile în frigider, la cât de bune sunt.
Batoane proteice cu ciocolată, vegane, fără zahăr
Ingrediente
- 300 g fulgi de ovăz
- 200 g unt de migdale sau arahide
- 100 ml sirop de arțar
- 50 g pudră proteică cu aromă de ciocolată
- 1 lg ulei de cocos la temperatura camerei
- 2 lg semințe de chia
- 1 lg semințe de cânepă
- 2 lg cacao sau carob
Pentru glazură (opțional)
- 50 g ciocolată neagră
- 1 lgț ulei de cocos
Instrucțiuni
- Amestecăm într-un bol toate ingredientele până obținem o compoziție ușor lipicioasă, dar suficient de solidă încât să stea laolaltă.
- Tapetăm cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară și presăm compoziția foarte bine, cu ajutorul palmelor sau al unui pahar, în așa fel încât să fie cât mai compactă.
- Pentru glazura de ciocolată vom topi la baie de aburi ciocolata neagră și lingurița de ulei de cocos. Amestecul obținut îl întindem cât mai uniform peste compoziția din tavă.
- Dăm batoanele la frigider pentru cel puțin 2 ore, însă cel mai bine este peste noapte, pentru că astfel fulgii de ovăz vor absorbi toate aromele și se vor înmuia.
- Când batoanele s-au răcit, le scoatem din tavă și, folosind un cuțit ascuțit înmuiat în puțină apă caldă, vom tăia dreptunghiuri potrivite. Batoanele se vor păstra la frigider pentru a nu se topi ciocolata. Pot fi păstrate pentru maxim o săptămână la rece.
Informații Nutriționale
Note
Sper să încercați această rețetă pentru că nu o să mai simțiți nevoia să cumpărați batoane proteice după.
Cu drag,
Pingback: Batoane proteice Reese's cu doar 4 ingrediente | estera farcaș
Pingback: Unt de migdale și caju, vegan, fără zahăr | estera farcaș