Acești biscuiți brownie cu ciocolată sunt perfecți pentru iubitorii de brownie american, cu gust intens de ciocolată și cu o textură cremoasă. Am experimentat de câteva ori până am ajuns la această formă ideală a rețetei, pentru niște biscuiți cu o suprafață lucioasă, ușor crăpată și care să nu se extindă prea tare la copt.
De unde ideea de biscuiți brownie?
Foarte simplu: de la clasicul desert american, brownie. Adică, pe românește, o negresă umedă în interior și foarte ciocolătoasă, cu o textură crăpată deasupra. Exact asta am încercat să imit în această rețetă de biscuiți. Pentru că, știm cu toții, atunci când coacem o negresă, avem colțurile mai tari, partea din mijloc mai moale și pur și simplu nu ne putem bucura de toate aceste texturi simultan. Ei bine, acești biscuiți îmbină acea crustă ușor crocantă, interiorul moale, dar și crusta crăpată, clasică unui brownie. Unde mai pui că se fac și foarte simplu și sunt mai ușor de consumat decât o bucată de negresă? Vă promit, e rețeta pe care orice iubitor de ciocolată nu trebuie să o rateze!
Trucuri pentru biscuiții perfecți
În primul rând, siropul de zahăr și aquafaba este amestecul cheie, care contribuie la formarea acelei cruste deasupra biscuiților. Chiar dacă pare a fi o cantitate de zahăr prea mare, nu adăugați mai multă aquafaba și nici nu reduceți cantitatea de zahăr. Proporțiile acestea sunt cele necesare pentru un interior moale și o crustă de efect. Nu trebuie însă să vă fie frică, pentru că biscuiții nu vor fi prea dulci, gustul fiind echilibrat de intensitatea ciocolatei.
De asemenea, nu trebuie să coaceți biscuiții pentru prea mult timp. Evident, fiecare cuptor este diferit, însă 10 minute ar trebui să fie suficiente pentru a păstra biscuiții încă ușor moi în interior. Iar dacă doriți ca biscuiții voștri să fie cât mai rotunzi, am un mic truc pentru voi. Imediat după ce i-ați scos din cuptor, folosiți un pahar sau o formă rotundă pentru a îi modela. Învârtind forma în jurul lor, biscuiții moi se vor rotunji și își vor păstra această formă când se răcesc.
Ingredientele de care avem nevoie
- ciocolată: neagră, de calitate, cu minim 50% cacao. În funcție de cât de intensă doriți aroma de ciocolată, puteți folosi ciocolată cu o cantitate mai mare de cacao.
- unt vegan: nu vă recomand să îl înlocuiți cu ulei de cocos sau cu altceva, pentru că untul contează foarte mult pentru textura biscuiților.
- aquafaba: adică lichidul din conservele de năut. Este foarte ușor accesibil, așa că nu vă recomand să îl înlocuiți. Este un ingredient crucial pentru obținerea acelei cruste specifice unui brownie.
- zahăr: atât brun, cât și alb, pentru a echilibra textura și biscuiților și cât de mult se lățesc aceștia. Dacă totuși nu aveți, puteți folosi un singur tip de zahăr. Însă vă recomand să nu ajustați cantitatea totală, pentru că altfel nu veți mai obține acea crustă crăpată.
- făină: albă, de grâu. Nu am încercat rețeta cu alte tipuri de făină, așa că nu pot să vă garantez un atac.
- pudră de cacao
- praf de copt
- extract de vanilie
- sare: opțional, puteți folosi fulgi de sare pentru decor. Aceștia echilibrează petfect aroma ciocolatei.
- cafea solubilă: opțională, dar chiar dacă nu vă place gustul, vă recomand să o folosiți. Are rolul de a accentua aroma ciocolatei, însă nu veți simți deloc gustul cafelei.
Sugestii de păstrare și servire
Biscuiții se pot păstra într-un vas închis ermetic pentru aproximativ o săptămână. De asemenea, compoziția se poate congela și coace ulterior. Pur și simplu formați biluțele de aluat pe o tavă, le dați la congelator și le coaceți direct când aveți poftă de ceva dulce. De fapt, chiar vă recomand să reîncălziți ușor biscuiții de fiecare dată când îi serviți, pentru că astfel ciocolata se va topi minunat.
Ca sugestii de servire, pot doar să vă spun că opțiunile sunt nelimitate. Eu am ales să servesc biscuiții calzi, cu fulgi de sare, dar puteți să îi serviți cu înghețată sau sos de ciocolată sau caramel. Puteți chiar să formați sandwich-uri de înghețată cu ei. Așadar, biscuiții aceștia sunt potriviți în orice combinație vă puteți imagina. Singura condiție e să iubiți ciocolata.
Biscuiți brownie cu ciocolată
Ingrediente
- 100 g ciocolată neagră
- 50 g unt vegan
- 70 ml aquafaba
- 60 g zahăr brun
- 60 g zahăr tos
- 120 g făină de grâu
- 25 g pudră de cacao
- 1/2 lgț praf de copt
- 1 lgț extract de vanilie
- 1 praf sare
- 1 lgț cafea solubilă opțional
Instrucțiuni
- Tăiem ciocolata în cubulețe și o topim, împreună cu untul. Tot în acest amestec adăugăm vanilia și cafeaua, dacă folosim.
- Separat, topim zahărul în aquafaba, până se dizolvă complet, însă nu fierbem amestecul.
- În timp ce ingredientele lichide se răcesc, amestecăm cu un tel ingredientele solide, pentru a nu avea cocoloașe.
- Peste ingredientele solide adăugăm ciocolata și siropul de aquafaba. Acestea trebuie să fie calde, însă nu fierbinți. Amestecăm suficient cât să obținem o compoziție lucioasă, destul de groasă.
- Folosind o lingură pentru înghețată, formăm biluțe din compoziție pe care le punem într-o tavă, cu suficientă distanță între ele, pentru că biscuiții se vor extinde. Opțional, puteți folosi câteva bucățele de ciocolată pentru a decora fiecare biscuit.
- Coacem biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 10-12 minute. Înainte de a-i servi, îi lăsăm să se răcească pentru cel puțin 5 minute, fiindcă biscuiții calzi sunt fragili și se rup ușor. Vă recomand înainte să îi serviți să presărați câțiva fulgi de sare peste, pentru un gust mai intens de ciocolată.
Informații Nutriționale
Note
Chiar dacă acești biscuiți nu sunt o alternativă foarte sănătoasă, fără zahăr, sunt totuși absolut delicioși și sper cu drag să-i încercați atunci când doriți să vă răsfățați cu ceva dulce.
Cu drag,
Pingback: Biscuiți cu Ciocolată în Stil American | estera farcaș