Pentru mine luna mai și începutul verii sunt asociate cu socata, încă din copilărie. Crescând aproape de natură, în fiecare primăvară culegeam flori de soc pentru socată și sirop. Mama mea mereu a făcut socată fără drojdie, însă cu zahăr caramelizat. Așa că niciodată nu mi-a plăcut socata făcută altfel, și nu se putea să nu împărtășesc și cu voi cea mai simplă rețetă pentru băutura copilăriei mele. Iar dacă sunteți în căutare și de alte idei de rețete de vară, vă recomand această limonadă braziliană cu lapte condensat.
Ingredientele Necesare Pentru Socată
- flori de soc: cu siguranță le veți găsi în natură. Evitați însă să le luați de la marginea drumurilor sau din locuri cu mult praf.
- zahăr: se poate folosi atât zahăr tos, cât și zahăr brun sau de cocos. Culoarea va fi mai închisă, dar gustul va rămâne același. De asemenea, puteți ajusta cantitatea după gust.
- lămâi: de preferat ar fi să folosiți lămâi cu coajă netratată. În caz contrar, decojiți lămâile înainte de a pune feliile în borcan.
Cum se Face Socata Fără Drojdie?
Foarte simplu! De altfel, partea cea mai dificilă e mereu așteptarea. Avem nevoie de doar 3 ingrediente: flori de soc, zahăr și lămâie. Evident, neavând drojdie, această socată nu va fi fermentată, însă nu va conține nici alcool. Pentru că da, socata cu drojdie conține alcool și poate fi deranjantă pentru cei cu probleme la stomac.
Însă stați fără grijă, zahărul caramelizat adăugă o aromă complexă, delicioasă. Și nici nu se prepară atât de greu pe cât ați crede. Cel mai important pas este, evident, să spălăm florile cu grijă. Nu omiteți acest pas, pentru că o să fiți uimiți câte insecte se pot ascunde printre flori. 🙂
Partea cu caramelizarea zahărului este mai tricky, pentru că trebuie să avem grijă să nu îl ardem. Vă recomand să îl topiți la foc mic, până prinde o culoare arămie, după care puteți adăuga apa peste el. Cu mare grijă însă, pentru că apa rece peste caramelul fierbinte poate fi periculoasă!
Nu vă faceți griji dacă după ce ați adăugat apa zahărul se întărește și pare că ați făcut o prostie. La foc mic, apa se va încălzi iar caramelul se va topi din nou. În punctul în care totul este lichid, putem opri focul. Apoi, doar amestecăm totul în borcan și așteptăm!
Păstrare și Pregătire în Avans
Socata necesită timp pentru a se aroma și acidula, așa că vă recomand să o pregătiți cu 2-3 zile înainte de a o servi. Dacă afară e înnorat și nu aveți cum să o țineți la soare, s-ar putea chiar să dureze și 4-5 zile. După ce e gata, socata se trasferă în sticle și se mai păstrează acoperită la frigider pentru alte 4-5 zile.
Cea mai Bună Socată Fără Drojdie
Ingrediente
- 15 flori mari de soc
- 300 g zahăr
- 5 lămâi mari
- 4,5 L apă plată
Instrucțiuni
- Începem prin a spăla florile de soc foarte bine, pentru a elimina toate impuritățile.
- Tăiem 3 lămâi în feliuțe subțiri, iar pe celelalte două le stoarcem.
- Într-un borcan mare, preferabil de 8-10L, punem florile de soc, feliile și zeama de lămâie și 4,5L apă.
- Separat, caramelizăm zahărul până devine auriu, apoi adăugăm apa peste caramel. La început zahărul se va întări la loc, dar în câteva minute, la foc mic, se va topi din nou și vom obține un sirop arămiu. Îl lăsăm 10 minute la răcit.
- Punem siropul în borcan și amestecăm bine. Lăsăm borcanul la loc cald, însorit, pentru minim 48 ore. Amestecăm dimineața și seara și avem grijă să nu închidem ermetic borcanul, ci doar să îl acoperim ușor. După aproximativ 48 ore vom obține o socată aromată și delicioasă.
Informații Nutriționale
Note
Sunt curioasă dacă ați încercat până acum socată fără drojdie cu zahăr caramelizat, iar dacă nu ați făcut-o, vă provoc să încercați această rețetă!
Cu drag,
Pingback: Limonadă cu lapte condensat - limonadă braziliană | estera farcaș