Prima pagină » Cele mai simple clătite vegane, fără zahăr
Cele mai simple clătite de post

Cele mai simple clătite vegane, fără zahăr

Cele mai simple clătite de post

Ce poate fi mai plăcut într-o dimineață mohorâtă decât o porție de clătite vegane subțiri, delicioase și pe deasupra și sănătoase? Vă prezint cea mai simplă rețetă de clătite, fără ouă.

Pentru compoziție eu folosesc în general un mix de făină albă și integrală, însă am testat și fără făina albă și clătitele ies la fel de bune, doar ceva mai închise la culoare. De asemenea, nu adaug zahăr în compoziție pentru că mi se pare suficient zahărul din dulceața sau toppingurile pe care le folosesc. Astfel, obțin niște clătite delicioase, dar semnificativ mai sănătoase decât varianta tradițională.

Ce ingrediente folosim pentru aceste clătite vegane?

  • făină de grâu: eu în general folosesc un amestec 50/50 de făină albă și făină integrală. Voi puteți folosi ce proporții doriți, sau doar un soi de făină. Țineți însă cont că făină albă face clătitele mai elastice și mai pufoase. În schimb, cu cât adăugați mai multă făină integrală, cu atât acestea vor ieși mai dure și mai greu de întins într-un strat subțire.
  • lapte vegetal: se poate folosi orice fel de lapte vegetal de la cutie. Nu vă recomand însă laptele de cocos de la conservă. Am încercat o singură dată rețeta cu lapte de cocos și rezultatul a fost un dezastru total. Acest lapte conține prea multă grăsime care se separă la prăjit, astfel că nu veți reuși să întoarceți clătitele.
  • apă minerală: ingredientul magic, care face clătitele pufoase și subțiri. Nu vă recomand să o omiteți, însă dacă chiar vreți clătite și nu aveți apă minerală, puteți folosi lapte vegetal sau apă plată. Totuși, rezultatul va fi unul diferit.
  • ulei vegetal: chiar dacă e într-o cantitate mică, are rolul de a conferi elasticitate clătitelor, așa că nu vă recomand să-l omiteți. Puteți însă să îl înlocuiți cu unt vegan topit.
  • extract de vanilie: opțional, dacă doriți clătite dulci, cu aromă de vanilie. Se poate înlocui cu orice alt extract preferați.
  • sare: pentru a balansa aromele. Puteți adăuga mai multă dacă doriți să serviți clătitele cu topping-uri sărate.

Să fie aceasta cea mai simplă rețetă?

Eu aș zice că da. Pur și simplu se amestecă toate ingredientele într-un bol, se lasă amestecul să stea și se prăjesc clătitele. Dacă vă întrebați de ce să lăsăm amestecul să stea, ei bine, ca în orice altă rețetă, există la mijloc o explicație. În timp ce se odihnește, amidonul din făină absoarbe lichidul din jurul său. Astfel, compoziția se va închega și nu va fi prea apoasă, dar nici prea groasă. Așadar, vom putea întinde compoziția într-un strat foarte subțire și vom obține niște clătite foarte fine. Știu că sunt persoane care prăjesc clătitele pe o singură parte. Eu însă vă recomand să le prăjiți pe ambele părți pentru câteva secunde, până sunt ușor aurii. Și, gata! V-am spus că e cea mai simplă rețetă? Acum tot ce ne mai rămâne de făcut e să savurăm clătitele alături de cele mai delicioase topping-uri.

Clătite vegane subțiri și pufoase
Cele mai simple clătite de post

Cele mai simple clătite vegane, fără zahăr

Estera Farcaș
Ce poate fi mai plăcut într-o dimineață mohorâtă decât o porție de clătite subțiri, delicioase și pe deasupra și sănătoase? Vă prezint cea mai simplă rețetă de clătite, fără ouă sau zahăr, vegane.
No ratings yet
Timp de preparare 5 minutes
Timp de gătire 10 minutes
Timp de așteptare 30 minutes
Timp total necesar 45 minutes
Fel Desert, Mic dejun
Bucătărie Franceză
Porții 8 clătite
Calorii 95 kcal

Echipament

  • tigaie antiaderentă

Ingrediente
  

  • 150 g făină de grâu albă sau integrală
  • 150 ml lapte vegetal
  • 200 ml apă minerală
  • 1 lg ulei vegetal
  • 1 praf sare
  • 1 lgț extract de vanilie opțional

Instrucțiuni
 

  • Într-un bol sau cu ajutorul unui mixer amestecăm toate ingredientele, în așa fel încât să obținem o compoziție fără cocoloașe. În funcție de tipul de făină pe care în folosiți s-ar putea să fie nevoie să mai adăugați puțin lapte, pentru a ajunge la consistența dorită.
  • Lăsăm compoziția la rece pentru 30 minute. Acest pas este opțional, însă recomandat pentru că ajută la hidratarea făinii și conferă o textură mai plăcută clătitelor.
  • Într-o tigaie unsă cu puțin ulei punem un polonic de compoziție și rotim tigaia în așa fel încât compoziția să fie distribuită uniform, într-un strat cât mai subțire.
  • Prăjim clătitele pentru aproximativ 30 secunde pe fiecare parte, la foc mediu, până sunt ușor aurii. Servim cu dulceață, nutella, fructe sau orice altă umplutură dorim.

Informații Nutriționale

Calories: 95kcal

Note

*în funcție de textura pe care o doriți, puteți folosi făină albă sau integrală. Eu folosesc un amestec dintre cele două, în proporții egale.
*laptele vegetal poate fi de soia, ovăz sau orice altceva, însă vă sugerez să evitați laptele de cocos pentru că are un conținut de grăsime prea ridicat.
*din păcate apa minerală nu poate fi înlocuită. Fără ea clătitele nu vor ieși suficient de subțiri, dar totuși pufoase și elastice.
Cuvinte cheie clătite, de post, fără zahăr, rețetă ușoară, rețetă vegană
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas
Clătite vegane cu Nutella

Vă urez multă poftă la clătite!

Cu drag,

Un Comentariu

  1. Pingback: Pancakes cu lămâie și mac | estera farcaș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*