Știți vorba aceea care spune că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei? Ei bine, în noul an eu am decis să nu mai sar peste această masă, dar nici să nu mănând prostii. Un mic dejun bun, in my books, trebuie să aibă suficientă proteintă pentru a fi sățios, dar trebuie să fie și delicios, ușor de preparat și cu ingrediente pe care să le am prin casă. Aceste clătite proteice cu brânză dulce bifează toate cerințele mele, așa că de când le-am descoperit le-am trecut pe lista de favorite. Sirniki e numele lor original, pentru că provin din Rusia, însă pe la noi le-am mai văzut și sub denumirea „papanași la tigaie”. Puteți să le spuneți cum vreți, doar să le încercați, pentru că sunt tare, tare bune! În plus, sunt prietenoase cu dieta, pentru că au un conținut ridicat de proteine, puțină făină, și puteți să le faceți chiar fără zahăr. Iar dacă vă plac clătitele, sper să vă mai facă cu ochiul și rețeta mea de pancakes americane pufoase, sau cea de clătite pufoase cu lămâie și mac.
Ingredientele Necesare Pentru Sirniki
- brânză dulce de vaci: pentru că aceasta conține destul de mult lichid, vă recomand să o stoarceți bine înainte. Compoziția de clătite nu conține multă făină și e destul de lipicioasă, așa că ne dorim să eliminăm din start cât mai mult lichid. Eu am început cu 400g brânză, iar după stoarcere am rămas cu 300.
- făină de grâu: are rolul de a lega compoziția, dar și de a ne ajuta să modelăm clătitele cu ușurință. Mai puteți ajusta cantitatea dacă vi se pare că aveți o compoziție prea moale.
- griș de grâu: la fel ca făina, leagă compoziția, dar se umflă și ambsoarbe mai mult lichid. Vă recomand să folosiți atât făină cât și griș pentru o compoziție ușor de manevrat.
- ou: nu se poate omite sau înlocui, pentru că are rolul de a ține compoziția închegată.
- zahăr: îl puteți înlocui cu miere sau orice alt îndulcitor, sau îl puteți omite complet.
- vanilie: se poate înlocui cu orice altă aromă vă place, precum coajă de portocală sau lămâie.
- sare
- unt: pentru prăjit. Puteți folosi în schimb ulei, sau puteți prăji clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără a mai adăuga grăsime, doar că vor ieși ceva mai uscate.
Sfaturi Pentru Cele Mai Bune Clătite Proteice
- scurge cât de mult lichid din brânza de vaci: pentru a evita o compoziție prea moale, recomand scurgerea într-o strecurătoare pentru minim 30 minute. Sau, puteți folosi un tifon sau șervețele de hârtie, pentru a strecura mai repede lichidul din brânză.
- nu omite timpul de odihnă a compoziției: e un interval scurt, însă în acest timp grișul și făina vor absorbi umiditatea în exces, și compoziția va deveni mai ușor de manevrat. Aceste clătite nu conțin multă făină, și ca să evităm adăugarea acesteia, e necesar să lăsă m grișul să absoarbă lichidul.
- nu forma clătitele prea mari: ne dorim ca acestea să se gătească în interior, fără să le prăjim în prea multă grăsime. Așadar, e important să nu le facem mai groase de 1.5cm, pentru a nu rămâne crude în interior.
- folosește-te de o spatulă pentru modelarea clătitelor: compoziția e moale și riscăm să se lipească de degete, așa că eu am preferat să mă folosesc de o spatulă pentru a modela și ridica clătitele. În plus, pentru a le da o formă cât mai rotundă, am rotit un pahar în jurul lor, dar acest pas e total opțional.
- încinge bine tigaia: neapărat la foc mediu, pentru că ne dorim să nu ardem clătitele și astfel ele să rămână crude în interior. Tigaia încinsă ne ajută și să folosim mai puțină grăsime, în caz contrar, clătitele lipindu-se de o tigaie încinsă prea slab.
Modalități de Păstrare și Pregătire în Avans
Dacă vă doriți un mic dejun ușor de pregătit, compoziția acestor clătite proteice cu brânză dulce se poate pregăti cu o seară înainte. O lăsați pur și simplu la rece peste noapte, iar a doua zi modelați și prăjiți clătitele. Totuși, vă recomand în acest caz să nu adăugați zahăr în compoziție decât înainte de prăjire, pentru că zahărul va scoate umezeala din brânză. După prăjire, clătitele sunt cele mai bune proaspete, dar pot fi și păstrate la frigider pentru 3-4 zile, sau la congelator pentru 2 luni. Înainte de servire, va trebui doar să le încălziți puțin la microunde.
Clătite Proteice cu Brânză Dulce – Siniki
Ingrediente
- 400 g brânză de vaci stoarsă bine (vor rămâne aprox. 300g după stoarcere)
- 1 ou mediu
- 1 lg făină +extra pentru modelat clătitele
- 1 lg griș de grâu
- 1 lg zahăr
- 1 praf sare
- 1/2 lgț vanilie (opțional)
- 25 g unt (pentru prăjit)
Instrucțiuni
- Într-un bol încăpător, punem brânza de vaci și restul ingredientelor, exceptând untul. Amestecăm bine, până obținem o compoziție uniformă. Dacă doriți o compoziție mai fină, o puteți procesa cu un blender vertical pentru câteva secunde.
- Lăsăm compoziția să se odihnească pentru 15 minute, pentru a se îngroșa puțin.
- Presărăm făină pe masa de lucru, și, ajutându-ne de această făină, formăm un cilindru din compoziția cu brânză. Compoziția este foarte lipicioasă, așa că vă recomand să folosiți suficientă făină. Tăiem acest cilindru în aprox. 8 bucăți, din care vom forma clătitele.
- Modelăm fiecare bucată de compoziție, folosind o spatulă și extra făină, până îi dăm o formă cât mai rotundă.
- Topim untul într-o tigaie, la foc mediu, apoi prăjim clătitele pe ambele părți pentru 4-5 minute, sau până sunt aurii. Le servim călduțe, cu fructe, iaurt sau orice alte toppings.
Informații Nutriționale
Note
Dacă vă doriți să începeți ziua cu un mic dejun sățios, delicios și sănătos, sper din suflet că o să încercați aceste clătite proteice cu brânză dulce de vaci.
Cu drag,