Covridogul se numără fără îndoială printre cele mai populare și îndrăgite snack-uri de la noi. E delicios și accesibil, dar știați că îl putem pregăti chiar noi, cu minimul de ingrediente și timp? Am gândit această rețetă de covridog de casă din nostalgie, pentru că îmi doream să mănânc gustarea adolescenței mele, însă mi-am dat seama că e atât de ușor de pregătit, încât nu merită cumpărat. În plus, rețeta aceasta de covridogi se poate customiza după plac, cu cârnații favoriți, cu brânză sau fără, sau chiar cu șuncă. Îi puteți pregăti astfel pentru a-i lua la pachet fie la școală sau la serviciu, însă nu garantez că nu îi veți mânca pe toți, calzi, direct din tavă. 🙂 Tare sper că o să încercați rețeta, iar dacă vă doriți să încercați și alte preparate rapide pentru pachețel, vă sugerez rețeta mea de Pão de Queijo sau pe cea de chec aperitiv cu legume.
Ingrediente Necesare Pentru Covridogi
- făină de grâu: de preferat o făină cu un conținut ridicat de proteină, minim 12%, pentru un aluat mai pufos. Puteți folosi și făină tip 000, însă aluatul va fi ceva mai puțin pufos.
- lapte: eu am folosit lapte cu 1,5% grăsime. Se poate înlocui cu apă sau cu lapte vegetal, însă mie mie îmi place gustul aluatului cu lapte.
- drojdie: proaspătă sau uscată. Pentru drojdia uscată, folosiți 7g, și activați-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- zahăr: opțional, însă ajută aluatul să crească mai repede. Se poate înlocui cu puțină miere.
- sare
- unt: untul trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a se incorpora cu ușurință în aluat. Opțional, puteți folosi unt topit pentru a unge covridogii după coacere. Acesta îi ajută să se păstreze moi și pufoși mai mult timp.
- ou: pentru a unge aluatul înainte de coacere, în așa fel încât să prindă o culoare frumoasă. De asemenea, ajută semințele să se lipeasă de aluat.
- semințe de mac: se pot înlocui cu semințe de susan sau fulgi de sare, după preferință.
- crenvurști: folosiți crenvurștii sau cârnații care vă plac cel mai mult, iar astfel cu siguranță și covridogii o să vă fie pe plac.
Modalități de Păstrare și Pregătire în Avans
Acest covridog de casă e perfect pentru a fi pregătit în avans, ca gustare pentru pachețelul de școală sau serviciu. Se păstrează foarte bine pentru 2-3 zile la temperatura camerei, sau până la o săptămână la frigider. De asemenea, se poate și congela pentru maxim 2 luni.
Covridog de Casă – Crenvurști în Aluat
Ingrediente
- 300 g făină de grâu
- 200 ml lapte
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 lgț zahăr
- 1/2 lgț sare
- 30 g unt moale +25g unt topit
- 1 ou, bătut
- 1 lg semințe de mac sau susan
- 6 crenvurști sau cârnați, după preferință
Instrucțiuni
- Începem prin a pune laptele călduț într-un bol, alături de drojdie și zahăr. Amestecăm apoi adăugăm făina și sarea și începem să frământăm.
- Adăugăm treptat untul la temperatura camerei, și frământăm în continuare până obținem un aluat elastic, nelipicios.
- Transferăm aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, și îl lăsăm la dospit într-un loc cald pentru o oră, sau până își dublează volumul.
- După ce aluatul a dospit scoatem aerul din el, apoi îl împărțim în 6 bucăți egale. Formăm fiecare bucată de aluat într-un șnur de aproximativ 2 cm grosime, pe care îl rotim în jurul fiecărui crenvurști, având grijă să lipim capetele.
- Mai lăsăm covridogii formați la dospit pentru 30 minute, apoi îi ungem cu ou bătut și presărăm deasupra semințe de mac sau susan. Coacem covridogii la 200 grade C pentru 20-25 minute, până sunt aurii la suprafață.
- Imediat după coacere, ungem fiecare covridog cu unt topit, apoi îi acoperim și îi lăsăm așa pentru 10 minute. În acest fel vor rămâne moi și pufoși pentru mai mult timp.
Informații Nutriționale
Note
Sper că v-am inspirat cu această rețetă de crenvurști în aluat și că o veți pregăti și voi cu prima ocazie. Aștept părerea voastră în comentariile de mai jos!
Cu drag,