Aceste fursecuri „tablă de șah” țin minte că m-au fascinat încă de mică, când le vedeam în fotografiile din cărțile surorii mele. În urmă cu câțiva ani am reușit să-mi fac curaj să le fac pentru prima dată. Mi-a plăcut mult cum au ieșit, așa că le-am refăcut de-a lungul timpului de mai mule ori, de fiecare dată experimentând cu forma și modelul.
Chiar dacă par ceva mai dificil de realizat, se fac destul de simplu. Necesită doar ceva mai mult timp decât fursecurile obișnuite, însă mi se pare că merită efortul, pentru că arată foarte bine pe masa de sărbători. Așadar, sper să nu vă lăsați intimidați de aspectul lor și de pașii mai lungi necesari preparării și să încercați aceste fursecuri ,,tablă de șah” cu care veți reuși să impresionați cu siguranță.
Ce sunt fursecurile ,,tablă de șah”?
Originea acestor fursecuri este în Suedia, denumirea oficială fiind Schackrutor. Din punct de vedere al ingredientelor se aseamănă cu fursecurile Shortbread a căror rețetă o găsești aici. Totuși, elementul dinstinctiv îl reprezintă forma lor asemănătoare formei de șah, de unde și denumirea. Puțin mai jos o să îți explic cum obținem acest model, însă mai întâi haide să vedem de ce ingrediente avem nevoie.
De ce ingrediente avem nevoie pentru această rețetă?
- făină de grâu: de preferat albă, pentru a obține un rezultat de efect, cu un contrast suficient de mare între cele două culori.
- zahăr pudră: vă recomand să folosiți zahăr pudră în locul zahărului tos pentru că se dizolvă mai ușor cu restul ingredientelor. Dacă nu aveți zahăr pudră în casă, îl puteți prepara foarte simplu. Doar măcinați zahăr tos în blender sau în râșnița de cafea.
- unt vegan: se poate înlocui cu margarină, deși aroma va avea de suferit. Nu recomand să folosiți ulei de cocos pentru că aluatul va fi prea moale și nu veți reuși să modelați fursecurile în mod corespunzător.
- cacao pudră: pentru a colora aluatul. Se poate înlocui cu pudră de roșcove dacă nu vă deranjează aroma intensă.
- extract de vanilie: pentru a aroma fursecurile, care altfel ar fi prea simple, dulci, dar fără aromă. Touși, se poate omite sau chiar înlocui cu orice alt extract vă place vouă.
- sare: ultimul ingredient, dar pe care vă rog să nu îl omiteți. Are rolul de a echilibra aromele, pentru a nu obține fursecuri extrem de dulci, dar fade.
Cum obținem modelul pentru fursecuri „tablă de șah”?
Chiar dacă poate părea dificil, acest model nu necesită decât răbdare, un liniar și un cuțit ascuțit. Așadar, pentru început va trebui să întindem cele două bucăți de aluat -cea albă și cea cu cacao- într-o foaie de aproximativ un cm, cât de dreptunghiulară se poate. Măsurăm apoi lățimea marcăm tăieturi de un cm. Lățimea aluatului meu a fost de 12 cm, așa că am efectuat 11 tăieturi și am obținut 12 fâșii de aluat alb și 12 de aluat cu cacao.
Din aceste fâșii eu am făcut două batoane de aluat în felul următor: am lipit batoanele între ele, alternând culorile și folosind puțină apă. În funcție de numărul de fâșii, calculați numărul de rânduri pe care le doriți. Eu am făcut patru rânduri a câte trei fâșii. Vom obține niște batoane de aluat pe care le dăm la rece. Dacă doriți, din resturile de aluat puteți întinde o foaie foarte subțire în care să îmbrăcați batoanele.
Ulterior, tăiem felii de aproximativ un cm pe care le punem pe o tavă. Le dăm din nou la rece pentru a nu se deforma la copt. Le coacem și după ce s-au răcit complet ne putem bucura de rezultatele muncii noastre. Nu e chiar așa de greu, nu-i așa? Iar pentru a înțelege și mai bine, puteți viziona rețeta video de mai jos. 🙂
Fursecuri ,,tablă de șah” vegane
Ingrediente
- 350 g făină
- 120 g zahăr pudră
- 250 g unt vegan la temperatura camerei
- 30 g cacao pudră
- 1 lgț extract de vanilie (opțional)
- 1 praf sare
Instrucțiuni
- În bolul unui mixer sau folosindu-ne de un un tel amestecăm untul moale cu zahărul pudră. Adăugăm mai apoi și celelalte ingrediente, exceptând cacaoa și amestecăm până obținem un aluat moale.
- Împărțim aluatul în două bucăți egale, iar într-una dintre jumătăți adăugam cacaoa și amestecăm până aluatul e uniform colorat.
- Tramsferăm cele două jumătăți de aluat la frigider pentru 30 de minute, pentru a se întări și a fi mai ușor de lucrat cu el.
- Rulăm fiecare bucată de aluat într-o foaie de 1cm grosime, folosindu-ne de hârtie de copt pentru a ușura procesul. Apoi, tăiem fâșii de aluat de 1cm. Aluatul meu a avut lățimea de 12cm așa că am obținut 12 fâșii din fiecare culoare, suficiente pentru două batoane de aluat.
- Cu ajutorul unei pensule și puțin lapte vegetal sau chiar apă, lipim fâșiile între ele, având grijă să alternăm culorile, în așa fel încât să obținem un model de tablă de șah.
- Batoanele de aluat pe care le-am obținut le dăm din nou la frigider, de data aceasta pentru o oră. Când batoanele sunt întărite, tăiem cu un cuțit ascuțit felii de 0,5 cm pe care le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Preîncălzim cuptorul la 180 grade pentru 10 minute, timp în care fursecurile se odihnesc din nou la frigider, pentru a-și păstra forma în timpul coacerii.
- Coacem fursecurile pentru 10-12 minute sau până sunt ușor arămii pe margine, iar înainte de a le servi le lăsăm să se răcească complet, pentru că sunt fragile cât timp sunt încă calde.
Informații Nutriționale
Video
Note
Vă încurajez să încercați această rețetă. Știu că poate părea dificilă, însă întotdeauna când ieșim din zona de confort obținem rezultate neașteptat de frumoase.
Cu drag,