
Cred că dacă mă urmăriți de ceva timp știți deja că iubesc fisticul și toate deserturile cu aromă de fistic. Mai iubesc și gogoșile, chiar dacă le pregătesc doar o dată pe an din motive de calorii și prăjeală :). Dar de fiecare dată când le pregătesc mă gândesc la combinații noi, iar de această dată voiam neapărat să fac ceva cu fistic. Așa au luat naștere aceste gogoși pufoase cu cremă de fistic și zmeură, o combinație excepțională. Gogoși pufoase ca un norișor, cu o cremă fină aromată cu vanilie și gust intens de fistic, alături de dulceață acrișoară de zmeură. Ce poate fi mai bun? În plus, nu se prepară dificil deloc, ci avem doar nevoie de puțină răbdare. Sper că v-am convins să le încercați, pentru că sunt sigură că o să le adorați, la fel ca mine! Iar dacă și voi iubiți fisticul, vă mai sugerez să încercați și rețeta mea de tiramisu cu fistic sau pe cea de baclava cu fistic.
Ingredientele Necesare Pentru Gogoșile cu Fistic
- făină albă de grâu: de preferat o făină pentru cozonac, pentru că aceasta are un conținut mai ridicat de proteină și va forma un aluat mai pufos, cu mai multă structură.
- drojdie: eu am folosit 25g proaspătă, însă echivalentul acesteia este 7g drojdie uscată. Dacă folosiți drojdie instant, nu va fi nevoie să o activați și o puteți adăuga în bol împreună cu restul ingredientelor.
- lapte: puteți folosi orice lapte vă place, însă dacă optați pentru lapte vegetal vă recomand să evitați variantele îndulcite și cu arome.
- ouă: pentru aluat vom folosi 2 ouă întregi, iar pentru cremă 3 gălbenușuri. Păstrați însă albușurile rămase pentru că le puteți folosi la multe alte preparate.
- zahăr: de preferat zahăr alb, tos. Puteți ajusta cantitatea ușor, însă nu v-aș recomanda să adăugați prea mult zahăr, pentru că veți obține gogoși prea dulci.
- unt: vă recomand un unt de 82% grăsime, cât mai de calitate. Acesta trebuie să fie la temperatura camerei pentru aluat, însă untul pe care îl văm adăuga în cremă poate fi rece.
- vanilie: sau orice altă aromă sau esență vă place. Mie mi se pare că vanilia merge tare bine cu aroma de fistic, dar și coaja de portocală cred că ar fi delicioasă.
- sare
- amidon de porumb: sau de cartofi, pentru a îngroșa crema.
- pastă de fistic: o puteți procura din comerț sau o puteți face chiar voi acasă. Am descris mai jos modalitatea de preparare. Dacă nu aveți pastă de fistic puteți lăsa crema de vanilie simplă și gogoșile vor fi delicioase și așa.
- ulei: neapărat un ulei cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui sau rapiță. E într-adevăr o cantitate mare, dar aceasta e necesară pentru a prăji gogoșile corect, ca ele să nu fie crude în interior. Dacă doriți să evitați uleiul, puteți coace gogoșile, însă nu vor fi la fel de pufoase și delicioase.
Cum Prepar Pasta de Fistic în Casă?
Dacă nu găsiți pastă de fistic în comerț o puteți prepara foarte simplu acasă. Aveți nevoie doar de 250g fistic crud, nesărat și un blender sau robot de bucătărie bun. Și de ceva răbdare :). Veți începe prin a decoji fisticul, dacă nu e deja decojit. Apoi, îl veți pune la fiert în apă clocotită pentru 3 minute, după care îl veți transfera imediat în apă cu gheață pentru 3-5 minute. Apoi, cu multă răbdare, veți decoji fiecare bucată de fistic în parte, pentru a îndepărta pielița maronie. După decojire, tot ce mai rămâne de făcut e să procesați fisticul în blender. Vă recomand să faceți pauze, pentru că procesul durează destul de mult și riscați să vă stricați blenderul dacă nu.
Sfaturi Pentru Gogoși Pufoase Perfecte
- frământați aluatul pentru suficient timp: ne dorim gogoși pufoase, iar acestea se obțin prin frământare îndelungată. Aluatul nu este unul foarte moale, așa că se frământă relativ ușor, însă dacă îl frămânntați de mână veți avea nevoie de aproximativ 30 minute. Tocmai de aceea vă recomand să folosiți un mixer planetar sau accesoriile pentru aluat pe care le au și majoritatea mixerelor mici. Veți ști că aluatul e perfect frământat când trece testul windowpane. Dacă luați o bucățică de aluat și o întindeți între degete, nu se va rupe ușor și va deveni foarte subțire.
- formați gogoși de dimensiuni potrivite: dimensiunea gogoșilor influențează timpul de coacere, așa că e foarte important să nu le faceți prea mari. Vă recomand chiar să vă luați puțin timp să le cântăriți, pentru a fi siguri că se vor coace în același timp. Ideal ar fi ca o gogoașă să aibă 65-75g, sau nu mai mult de 80g, dacă chiar doriți gogoși uriașe.
- încingeți uleiul suficient: probabil cel mai important pas, pentru că o temperatură prea ridicată a uleiului va arde suprafața gogoșilor, în timp ce interiorul va rămâne crud. Uleiul trebuie încins la foc mediu spre mic, cu răbdare. La mine a durat în jur de 15 minute, însă depinde de plita pe care o folosiți. Dacă aveți un termometru va trebui să măsurați temperatura de 160 grade C. Dacă nu, puteți introduce în ulei un bețișor de sushi sau o lingură de lemn. Dacă uleiul face bule în jurul lemnului, e suficient de încins.
- prăjiți gogoșile la foc mic, pentru a nu fi crude în interior: în strînsă legătură cu pasul anterior, ne dorim să folosim o temperatură cât mai constantă. Uleiul se încinge la foc mediu spre mic și așa se prăjesc și gogoșile. După ce prăjiți prima gogoașă vă sugerez să o rupeți pentru a vedea dacă e gătită integral. Dacă aluatul e încă crud în interior, scădeți temperatura plitei, așteptați 5 minute și apoi continuați cu prăjitul. De asemenea, între fiecare tură de gogoși e bine să așteptați 2-3 minute pentru ca uleiul să revină la temperatura inițială.
- nu aglomerați gogoșile în tigaie: în funcție de dimensiunea tigăii sau cratiței voastre, s-ar putea să vă încapă 2 sau 3 gogoși. Nu adăugați mai multe, pentru că temperatura uleiului va scădea prea mult, gogoșile vor absorbi prea mult ulei și vor rămâne crude în interior.
- folosiți hârtie de copt pentru a transfera gogoșile: acesta e un mic hack opțional, dar recomandat. Aluatul va fi moale, plin de aer, așa că dacă veți transfera gogoșile în ulei direct cu mâna, îl veți deforma. Putem evita acest incident prin a pune fiecare gogoașă la dospit pe o bucată de hârtie de copt, pe care apoi o scotem din ulei foarte ușor.
Cât Timp Pot Păstra Aceste Gogoși?
Gogoșile se servesc în mod ideal în aceeași zi, pentru a nu-și pierde textura pufoasă. Totuși, dacă vă rămân câteva, le puteți păstra la frigider, acoperite pentru a nu prelua alte mirosuri. La frigider aluatul se va întări puțin, așa că vă recomand să le scoateți de la rece cu 15-20 minute înainte de servire și să le lăsați la temperatura camerei. Păstrate astfel, gogoșile rezistă pentru încă 2-3 zile.


Gogoși Pufoase cu Cremă de Fistic și Zmeură
Echipament
- 1 mixer planetar (opțional)
Ingrediente
Pentru Aluat:
- 550 g făină albă de grâu
- 25 g drojdie proaspătă
- 250 ml lapte
- 2 ouă
- 60 g zahăr
- 60 g unt moale
- 1/2 lgț extract de vanilie
- 1/2 lgț sare
Pentru Umplutură:
- 375 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 30 g amidon de porumb
- 60 g zahăr
- semințele de la o păstaie de vanilie
- 2 lg pastă de fistic
- 30 g unt
- 150 g dulceață de zmeură
Pentru Prăjit:
- 750 ml ulei de floarea soarelui
Instrucțiuni
- Începem prin a pregăti aluatul, pentru care punem laptele călduț, drojdia și zahărul în bolul mixerului. Amestecăm și le lăsăm să stea pentru 10 minute, pentru a activa drojdia.
- Când drojdia a format mici bule pe suprafața laptelui, adăugăm restul ingredientelor în bol: făina, sarea, vanilia, ouăle și untul. Frământăm apoi aluatul pentru aproximativ 15 minute, până devine elastic și trece testul windowpane. Mai exact, când luăm o bucată de aluat și o întindem între degete, acesta nu trebuie să se rupă ușor, ci să devină subțire și aproape transparent. Dacă frământați de mână procesul va dura mai mult, însă merită din plin.
- Transferăm aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei. Îl acoperim și îl lăsăm la loc cald pentru aproximativ o oră sau până își triplează volumul.
- Între timp, vom pregăti crema. Punem într-o cratiță laptele și semințele de vanilie și le aducem în punctul de fierbere, însă nu le fierbem. Separat, amestecăm gălbenușurile cu amidonul și zahărul.
- Turnăm laptele în fir subțire peste gălbenușuri, amestecând continuu, pentru a preveni formarea cocoloașelor. Transferăm apoi tot amestecul înapoi în cratiță și îl fierbem pentru 5-7 minute, la foc mediu. Amestecăm continuu, până obținem o cremă groasă și fină.
- Transferăm crema într-un bol și adăugăm în ea untul, treptat și amestecând după fiecare bucată de unt. Incorporăm și pasta de fistic în cremă apoi acoperim crema cu folie de plastic, direct pe suprafața cremei, și o punem la rece.
- Când aluatul a dospit, scoatem tot aerul din el și îl împărțim în 12-14 bucăți egale. Eu am făcut bucățile de 70g, dar puteți să le faceți mai mari sau mai mici. Nu mai mari de 80g însă, pentru că riscați să obțineți gogoși crude în interior.
- Formăm fiecare bucată de aluat într-o biluță cât mai netedă, rotind-o pe suprafața mesei cu podul palmei, așa cum se vede în video-ul de mai jos. Transferăm apoi aluatul pe bucăți de hârtie de copt, pentru a ne fi mai ușor să îl punem la prăjit.
- Aplatizăm ușor fiecare bucată de aluat, apoi acoperim gogoșile și le mai lăsăm la dospit 30 min. Între timp, punem uleiul la încins la temperatură mică spre medie, pentru că durează aproximativ 15-20 minute să ajungă la temperatura potrivită. Când uleiul e suficient de fierbinte, punem 2-3 gogoși în ulei și le prăjim câte 2 minute pe ambele părți, sau suficient pentru a fi aurii la exterior și prăjite bine în interior. Repetăm procesul până prăjim toate gogoșile.
- Imediat după prăjire, dăm gogoșile prin zahăr, apoi le lăsăm la răcit pentru câteva minute. Între timp, scoatem crema de fistic de la rece și o amestecăm puțin, pentru a ne asigura că are o consistență fină. Transferăm apoi crema și dulceața în două pungi pentru decor, cu dui rotund.
- Facem o gaură în fiecare gogoașă cu ajutorul unui cuțit , apoi umplem gogoșile cu crema de fistic și dulceață. Aici puteți folosi proporțiile care vă plac. Deasupra găurii formăm o rozetă din cremă, pentru a ascunde gaura, apoi putem servi gogoșile.
Informații Nutriționale
Note

Pentru toți iubitorii de fistic și gogoși am creat această rețetă de gogoși pufoase cu cremă de fistic și zmeură. Sunt convinsă că o să vă placă, așa că tare sper că o să o încercați!
Cu drag,
