Încă din copilărie am iubit gogoșile. Mama le făcea simple și le numeam pancove, iar sora mea le umplea cu gem. În continuare ador să mănânc gogoși, însă pentru că sunt prăjite nu le fac foarte des, dar de fiecare dată experimentez cu diverse umpluturi. Una dintre favoritele mele este totuși crema aceasta de ciocolată din doar două ingrediente. Și pentru că experimentele mele în materie de gogoși au fost multe în ultima vreme, vreau să împărtășesc și cu voi un succes: gogoși pufoase vegane, mai bune ca cele de la gogoșerie.
De ce avem nevoie pentru a face gogoși acasă?
- lapte vegetal: de preferat un lapte cremos, fără îndulcitori sau arome. Vă recomand laptele de ovăz, migdale sau soia. De asemenea, nu vă recomand să înlocuiți laptele cu apă, pentru că aluatul nu va fi la fel de delicios.
- făină de grâu: pentru gogoși cât mai pufoase folosiți făină albă, cu un conținut ridicat de proteine
- drojdie: eu am folosit 7g drojdie uscată activă, însă puteți folosi 25g drojdie proaspătă. Aceasta e mai puternică și rezultatul va fi mai bun. Puteți de asemenea să folosiți drojdie instant, dar țineți cont de faptul că aceasta nu trebuie dizolvată în lapte, ci se amestecă cu făina.
- zahăr: nu am încercat să înlocuiesc zahărul cu un îndulcitor lichid, așa că nu știu în ce măsură va afecta textura aluatului. Totuși, cantitatea de zahăr pe care doriți să o folosiți poate fi ajustată în funcție de preferințe. La fel și zahărul: acesta poate fi alb, brun sau de cocos.
- unt vegan: dacă nu aveți, puteți folosi margarină sau ulei de cocos, preferabil dezodorizat. Textura aluatului și rezultatul final vor fi aceleași.
- sare și vanilie: două ingrediente care contribuie la balansarea aromelor, așa că nu vă recomand să le omiteți. Totuși, dacă nu vă place aroma de vanilie, puteți să o înlocuiți cu coajă de lămâie sau portocală.
- ciocolată: de preferat una de o calitate cât mai bună, cu un conținut de cacao de peste 50%.
- lapte de cocos: acesta trebuie neapărat să fie din conservă, pentru că vom folosi doar partea solidă care are rolul de frișcă. Evident, se poate înlocui cu succes cu o frișcă vegană.
Care e secretul unor gogoși pufoase vegane?
În primul rând, aluatul. Am testat de-a lungul timpului diverse variante de aluat, însă niciuna nu era satisfăcătoare. Ba ieșeau gogoșile prea subțiri, ba făceau gaură prea mare în mijloc, ba nu făceau deloc. Ei bine, varianta aceasta cu aluat opărit e singura care m-a convins până acum. Eu am folosit prima dată acest aluat pentru pâinea japoneză cu lapte și pentru că mi-a plăcut mult am decis să-l încerc și la gogoși. Rezultatul a fost fenomenal. Iar dacă vă e teamă de acest pas extra în prepararea aluatului, să știți că aluatul opărit e pur și simplu un amestec de făină cu lapte fierte împreună. Rolul său e însă unul foarte important, pentru că păstrează gogoșile pufoase și moi chiar și a doua zi.
Un al doilea aspect important îl reprezintă dospirea. Eu dospesc aluatul de gogoși de două ori: o dată după frământare, și încă o dată după ce am tăiat gogoșile. Aluatul poate fi dospit la rece peste noapte, sau la cald pentru 45min – o oră. În funcție de cum am dospit aluatul, vom dospi și gogoșile tăiate: dacă aluatul este rece, o oră, dacă nu, 45 min. De asemenea, pentru a păstra forma gogoșilor după dospire și a le transfera cu ușurință în tigaie, vă recomand să folosiți bucățele de hârtie de copt. Astfel, pe fiecare bucățică de hârtie vom așeza o gogoașă și nu vom atinge deloc gogoașa dospită, pentru a nu o dezumfla.
Dacă urmați aceste două sfaturi, alături de toți pașii prezentați în rețeta de mai jos, cu siguranță veți obține gogoși delicioase și pufoase, mai bune ca cele din magazin.
Gogoși pufoase vegane cu cremă de ciocolată
Ingrediente
Pentru aluatul opărit:
- 125 ml lapte vegetal
- 25 g făină de grâu
Pentru aluatul principal:
- 150 ml lapte vegetal călduț
- 300-350 g făină de grâu
- 7 g drojdie uscată
- 40 g zahăr
- 30 g unt vegan moale
- 1 praf sare
- 1 lgț extract de vanilie
Pentru crema de ciocolată:
- 200 g ciocolată neagră
- 1 conservă lapte de cocos doar partea solidă
Instrucțiuni
- Amestecăm într-o cratiță făina cu laptele și fierbem până obținem o pastă lucioasă pe care o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- Într-un bol mare amestecăm laptele călduț cu drojdia și zahărul și lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute, până drojdia e activată.
- După cele 10 minute adăugăm pasta de lapte și făină și restul ingredientelor, în afară de unt. Frământăm aluatul pentru câteva minute. Adăugăm untul moale și mai frământăm pentru 10-15 minute până obținem un aluat ușor lipicios, dar elastic.
- Lăsăm aluatul la dospit pentru o oră, după care îl întindem într-o foaie de aproximativ un cm grosime din care decupăm gogoșile în formele dorite. Lăsăm gogoșile astfel decupate să mai dospească pentru 45 minute.
- Prăjim gogoșile în ulei pe fiecare parte până sunt aurii. Puteți să le și coaceți la cuptor dacă doriți, vor fi la fel de pufoase, însă textura nu va fi aceeași cu a gogoșilor clasice, prăjite.
- Pentru cremă, tăiem ciocolata în bucățele mici peste care turnăm laptele de cocos fierbinte, amestecăm și lăsăm această compoziție să se răcească, după care o batem cu un mixer până devine mai deschisă la culoare și mai spumoasă.
- Cu ajutorul unui băț de frigăruie facem o gaură în fiecare gogoașă, iar folosindu-ne de un poș umplem gogoșile cu cremă. Dacă doriți puteți face și o rozetă pentru a acoperi gaura. Preferabil, servim gogoșile în aceeași zi, pentru că atunci sunt cele mai bune.
Informații Nutriționale
Note
Chiar dacă gogoșile necesită ceva mai mult timp de preparare, vă încurajez să le dați o șansă pentru că nu se fac greu, iar rezultatul merită din plin, nu se compară cu gogoșile din comerț.
Cu drag,
Pingback: Krapfen - Gogoși Pufoase cu Gem | estera farcaș