Această rețetă de granola este potrivită pentru toți iubitorii de cereale care doresc să înlocuiască cerealele din comerț cu o variantă mai sănătoasă, cu mai puțin zahăr. Aroma subtilă de banane și combinația de scorțișoară cu nucșoară se aseamănă foarte mult cu aroma desertului banana bread. Așadar, dacă vă place aroma de banane, cu siguranță vă vor plăcea și aceste cereale.
Ingredientele necesare
- banane
- fulgi de ovăz: se pot înlocui cu fulgi de secară sau alte cereale care vă plac.
- ulei vegetal: recomand să folosiți un unei cu aromă subtilă, precum cel de floarea soarelui sau de cocos. Evitați pe cât posibil uleiul de măsline pentru că nu va da o aromă plăcută cerealelor.
- sirop de arțar: se poate înlocui cu orice alt îndulcitor lichid, iar cantitatea o puteți ajusta în funcție de cât de dulci doriți să fie cerealele. Nu vă recomand totuși să folosiți mai puțin de o lingură, pentru că cerealele nu se vor mai lipi în bulgărași crocanți.
- nuci: eu am folosit nuci românești, dar nucile pecan ar funționa de asemenea foarte bine cu aroma de banane.
- scorțișoară și nucșoară: puteți adăuga și cuișoare sau ghimbir dacă doriți. Scorțișoara este totuși condimentul de bază și nu vă recomand să o omiteți.
Cum preparăm granola în casă?
Chiar dacă de cele mai multe ori este mai confortabil să cumpărăm granola, aceasta se poate prepara foarte simplu și rapid chiar la noi acasă. Avem nevoie doar de cerealele preferate, nuci și ceva care să le facă să se lipească și să formeze acele bucățele crocante. În general, granola conține foarte mult zahăr, însă eu am încercat să reduc pe cât posibil cantitatea.
Așadar, tot ce trebuie să facem pentru a prepara granola e să amestecăm toate ingredientele într-un bol, până obținem o compoziție care tinde să se lipească ușor și să se adune în biluțe. Vom întinde această compoziție într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și vom coace la temperatură joasă. În funcție de cuptorul vostru, s-ar putea să fie nevoie să amestecați la jumătatea timpului de coacere. Faceți acest lucru cu grijă, pentru a nu rupe bucățelele de cereale.
Păstrare și idei de servire
Eu păstrez granola astfel făcută într-un borcan închis ermetic, în care o pun abia după ce s-a răcit complet. Dacă o păstrați într-un spațiu uscat și răcoros, granola va rezista foarte bine pentru 3 săptămâni, însă sunt convinsă că veți goli borcanul mai repede de atât.
Iar în cazul în care nu știți cum să serviți granola, vă las eu aici câteva sugestii.
- evident, în varianta clasică, cu lapte sau iaurt vegetal;
- deasupra unui smoothie bowl, pentru puțină textură;
- într-un parfait cu iaurt și fructe;
- în diverse rețete, precum brioșe, ca topping sau element crocant;
- direct din borcan, cea mai simplă opțiune. 🙂
Granola cu aromă de banana bread
Ingrediente
- 2 banane pisate
- 300 g fulgi de ovăz
- 50 ml ulei vegetal
- 1 lg sirop de arțar
- 100 g nuci românești ușor mărunțite
- 1 lgț scorțișoară
- 1/2 lgț nucșoară
Instrucțiuni
- Într-un bol încăpător adăugăm toate ingredientele și amestecăm bine, până obținem o compoziție lipicioasă.
- Întindem această compoziție într-o tavă, cât mai uniform, și o dăm la cuptorul preîncălzit la 150 grade C pentru 30 minute. Dacă considerați că este necesar, amestecați la jumătatea timpului, însă cu grijă, pentru a nu rupe bucățile de cereale.
- După coacere, lăsăm cerealele să se răcească complet și le depozităm într-un borcan, unde pot fi păstrate pentru 2-3 săptămâni. Dacă doriți, puteți adăuga în compoziție banane uscate, fructe sau alte tipuri de nuci, după preferință.
Informații Nutriționale
Note
Sper să încercați această rețetă pentru că este foarte rapidă și ușoară, putând fi preparată chiar și de cei mici!
Cu drag,
Pingback: Banana bread vegană, cu cardamom - estera farcaș
Pingback: Granola cu ciocolată și proteine | estera farcaș