Prima pagină » Gogoși Pufoase cu Gem – Krapfen
Gogoși Pufoase în Formă de Inimă Umplute cu Gem de Zmeură

Gogoși Pufoase cu Gem – Krapfen

Gogoși Pufoase în Formă de Inimă Umplute cu Gem de Zmeură

Krapfen, gogoși berlineze sau pur și simplu gogoși cu gem. Oricum vreți să le numiți, aceste gogoși pufoase cu gem de zmeură sunt feblețea mea încă din copilărie. În vacanțele de vară călătoream des în Germania și mereu profitam la maxim de gogoșile acestea în stil german. A sosit însă momentul să le reproduc și eu acasă, în cadrul seriei mele cu Mâncare din jurul lumii. Rezultatul a fost mai mult decât fenomenal, așa că trebuie să încercați și voi rețeta aceasta de gogoși. Se prepară ușor și cu ingrediente accesibile și vă promit că o să fie cele mai pufoase gogoși pe care le-ați făcut vreodată! Iar dacă doriți să încercați și o altă variantă, vă propun această rețetă de gogoși pufoase de post sau vegane.

Ingredientele de Care Avem Nevoie

  • făină de grâu: neapărat făină albă, pentru a ieși gogoșile pufoase. Puteți folosi o făină de tip 000 sau 650, rezultatul va fi aproximativ același, dar cu cât conținutul de proteină din făină e mai mare, cu atât aluatul va ieși mai bine.
  • drojdie: eu am folosit 7g drojdie uscată, echivalentul a 25g drojdie proaspătă. Puteți folosi de care aveți prin casă, nu contează în mod special.
  • lapte: neapărat călduț, dar nu fierbinte, pentru a nu ucide drojdia. Puteți folosi și lapte vegetal dacă doriți, doară să nu fie unul cu aromă intensă, precum cel de cocos.
  • gălbenușuri: eu am folosit 4, dar dacă aveți ouă foarte mari ajung și 3. Nu folosim și albușurile, pentru că avem nevoie doar de grăsimea gălbenușurilor, dar vă rog să nu aruncați albușurile, ci să faceți altceva cu ele.
  • zahăr: alb sau brun, de care preferați. Puteți pune mai puțin, dar nu vă recomand să puneți mai mult. Gogoșile sunt suficient de dulci, și zahărul în plus doar face gogoșile să se rumenească prea repede la prăjit, înainte de a se găti suficient înăuntru.
  • unt: la temperatura camerei. Nu vă recomand să îl înlocuiți cu ulei, pentru că textura aluatului va avea de suferit.
  • sare
  • vanilie: puteți să o omiteți sau să o înlocuiți cu coajă de lămâie sau portocală, după preferințe.
  • ulei: pentru prăjit. Cantitatea variază în funcție de vasul în care prăjiți. Eu am folosit ulei de floarea soarelui, și vă recomand la fel să alegeți un ulei cu aromă neutră. Cel de măsline, cocos sau rapiță poate influența aroma gogoșilor.
  • gem: tradițional se folosește gemul de caise sau cel de zmeură, dar puteți folosi ce doriți, chiar și o cremă de vanilie sau ciocolată.
  • zahăr pudră: sau zahăr tos, pentru a trece gogoșile prin zahăr la final. Evident, este opțional.

Sfaturi Pentru Cele Mai Pufoase Gogoși

  • verifică termenul de valabilitate al drojdiei: cel mai important pas. Dacă drojdia este expirată sau nu se activează în lapte, aluatul nu va ieși deloc, așa că cel mai bine este să schimbați de la început drojdia, pentru a nu risipi ingrediente.
  • frământă aluatul bine: eu l-am frământat cu mixerul pentru 10-15 minute, dar cu mâna poate dura chiar și 30 minute. Este un aluat moale și dificil de frământat, dar vă promit că merită. Veți observa că pe parcursul frământării prinde structură și nu mai e la fel de lipicios, ci mai degrabă elastic.
  • nu face gogoșile prea mari: cu cât gogoșile sunt mai mari, cu atât mai greu se vor găti înăntru. Nimeni nu-și dorește gogoși cu aluat crud, așa că e mai bine să le faceți mai mici, ca să fiți siguri că sunt prăjite în totalitate.
  • încinge uleiul suficient: dacă uleiul nu e suficient de fierbinte, gogoșile vor absorbi prea mult ulei și nu vor fi bune. Uleiul se poate testa cu un termometru (ar trebui să aibă 160 grade C) . Sau dacă, la fel ca mine, nu aveți termomentru, puteți folosi o lingură de lemn sau un băț pentru sushi pentru a-l testa. Dacă uleiul formează bule în jurul lemnului, este destul de fierbinte. De asemenea, nu uitați să lăsați aluatul 2-3 minute să revină la temperatura inițială între turele de gogoși.
  • folosește hârtie de copt pentru a transfera gogoșile: mai exact, pentru fiecare gogoașă vom avea nevoie de un pătrățel de hârtie de copt. Când punem gogoșile în uleiul încins, atingem doar hârtia și le punem cu tot cu hârtie în ulei, pentru a nu le afecta forma. Apoi, hârtia se va dezlipi de gogoașă și o vom putea scoate din ulei. Acesta e un mic truc, dar ajută mult dacă vreți gogoși uniforme.
  • umple gogoșile cât sunt calde: aluatul cald este mai maleabil. Astfel, în gogoși încape mai mult gem și nu riscăm să rupem gogoșile.

Cum Tăiem Gogoșile în Formă de Inimioară?

Pentru Valentine’s Day am ales să pregătesc aceste gogoși în formă de inimioară. Ele se pot decupa în orice forme doriți, în funcție de sezon sau de ce forme aveți prin casă. Pentru a obține gogoșile în formă de inimioară eu am folosit o formă metalică pentru fursecuri. Am întins astfel aluatul într-o foaie de aproximativ 1cm grosime, apoi am decupat inimioarele. Dacă vreți ca gogoșile să își păstreze forma după copt, vă recomand să le adânciți mai tare acel „V”de deasupra, cu ajutorul unui cuțit. Apoi, la fel ca în cazul gogoșilor rotunde, le punem pe hârtie de copt, pentru a nu le strica forma când le punem în tigaie.

Ce Gem să Folosesc Pentru Umplererea Gogoșilor?

Eu am folosit un gem de zmeură, pentru că îmi place mult aroma sa, fiind și un pic acrișor. Evident, puteți folosi orice fel de gem vă place vouă, de caise, căpșuni, prune, etc. Puteți chiar să umpleți gogoșile cu o cremă de patiserie. Totuși, va trebui să aveți grijă să nu folosiți un gem sau o dulceață prea lichidă, pentru a putea mânca gogoșile cu ușurință. De asemenea, vă recomand să nu folosiți un gem cu bucăți prea mari de fructe. Aceastea vor bloca punga pentru decor și veți risca să împăștiați gem peste tot dacă punga explodează (credeți-mă, am trecut pe-aici 🙂 ).

Păstrare și Pregătire în Avans

Aluatul pentru gogoși se poate pregăti cu o zi înainte și poate fi lăsat să dospească la frigider pentru 12 ore. În acest caz, modelarea gogoșilor va avea loc a doua zi, iar a doua dospire va dura ceva mai mult, pentru că aluatul va fi rece și va crește mai greu.

Din păcate, gogoșile după prăjire nu rezistă foarte mult timp. Textura lor se schimbă, astfel că sunt cele mai bune în aceeași zi. Totuși, le puteți păstra până a doua zi, acoperite, la frigider sau la temperatura camerei (dacă nu e prea cald în casă).

Gogoși krapfen foarte pufoase umplute cu gem
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Gogoși Pufoase în Formă de Inimă Umplute cu Gem de Zmeură

Krapfen – Gogoși Pufoase cu Gem

Estera Farcaș
Krapfen, sau gogoși pufoase cu mult gem, o rețetă delicioasă pe care trebuie să o încerci! Se fac ușor și sunt minunate, așa că citește rețeta ca să afli cum se prepară!
5 from 4 votes
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gătire 15 minutes
Timp de dospire 2 hours
Timp total necesar 2 hours 45 minutes
Fel Aluaturi Dulci, Dessert
Bucătărie Germană
Porții 12 gogoși
Calorii 628 kcal

Ingrediente
  

  • 500 g făină de grâu
  • 7 g drojdie uscată
  • 250 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 60 g zahăr
  • 60 g unt moale
  • 1 lgț extract de vanilie
  • 1/4 lgț sare
  • 700 ml ulei (pentru prăjit)
  • 200 g gem de zmeură (pentru umplutură)

Instrucțiuni
 

  • Începem prin a pregăti aluatul pentru gogoși. Punem laptele călduț într-un bol încăpător. Deasupra adăugăm drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecăm ușor și lăsăm să stea pentru 10 minute, pentru a se activa drojdia. Vom ști că drojdia este activă dacă pe suprafața laptelui se observă bule de aer.
  • După cele 10 minute adăugăm peste lapte făina, zahărul și sarea. Amestecăm puțin cu o lingură. Adăugăm apoi și vanilia, gălbenușurile și untul moale.
  • Începem să frământăm aluatul. Puteți să îl frământați cu mixerul sau cu mâna, însă este foarte important să nu mai adăugați făină în timp ce frământați. Aluatul este unul moale și lipicios, dar va deveni mai puțin lipicos după aproximativ 10 minute de frământare. Cu mixerul ar trebui să frământați pentru 10-15 minute, iar cu mâna cam 20 minute, pentru un aluat suplu și nelipicios.
  • Formăm aluatul într-o bilă și îl putem la dospit în același bol, dar ungem bolul cu puțin ulei înainte. Aluatul va sta la dospit pentru 1-1.5 ore, sau până se dublează în volum.
  • Când aluatul a dospit, scoatem aerul din el și îl împărțim în biluțe egale. Eu le-am cântărit ca să aibă 75g și am obținut 11 gogoși, dar le puteți face mai mari sau mai mici. Nu vă recomand să le faceți mai mari de 80g, totuși, pentru că s-ar putea să nu se gătească complet în interior în timpul prăjirii.
  • Modelăm aluatul în bilute, ca și când am face chifle. Aplatizăm ușor bilțuțele, le punem pe o bucată de hârtie de copt, le acoperim și le lăsăm să mai dospească pentru 30 minute. Pentru gogoși în formă de inimioară (sau orice altă formă) omitem acest pas și să întindem întregul aluat într-o foaie de 1cm grosime. Apoi, cu ajutorul unei forme, decupăm gogoșile, pe care le lăsăm la dospit.
  • Punem uleiul într-o oală sau cratiță în care să încapă cam 3 gogoși, fără să fie aglomerate, și îl încingem la foc mediu. Testăm cu un băț de lemn, dacă uleiul formează bule în jurul lui, este destul de fierbinte. Dacă nu, îl lăsăm să se încingă în continuare. Între timp, tăiem hârtia de copt pe lângă aluat, pentru a ne fi ușor să ridicăm gogoșile cu tot cu hârtie.
  • Când uleiul e încins, punem câte 3 gogoși, cu tot cu hârtia de copt. După câteva secunde, hârtia se va desprinde și o vom scoate, păstrând astfel forma rotundă a gogoșilor. Le plăjim la foc mediu pentru 3-4 minute pe fiecare parte, sau până sunt aurii. Le scoatem și le punem pe prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
  • Gogoșile calde le găurim cu ajutorul unui băț de lemn și le umplem cu gem, folosind o pungă pentru decor. Le pudrăm cu zahăr și le servim în aceeași zi, de preferat.

Informații Nutriționale

Serving: 1 GogoașăCalories: 628kcalCarbohydrates: 49gProtein: 6gFat: 45gSaturated Fat: 8gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 1gTrans Fat: 0gCholesterol: 61mgSodium: 14mgPotassium: 18mgFiber: 2gSugar: 13g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține 12-14 gogoși. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 12 bucăți.
Cuvinte cheie gogosi berlineze, gogosi cu dulceata, gogosi cu gem, gogoși pufoase, krapfen, reteta gogosi
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Sper să vă fie de folos această rețetă de gogoși pufoase de casă. Dacă o încercați, vă promit că o să vă doriți să o mai refaceți cel puțin o dată!

Cu drag,

Estera Farcaș signature

8 Comentarii

  1. Avatar for Eliza Maria

    5 stars
    Delicios!

  2. Avatar for Dana Badea

    5 stars
    Super delicioase si usor de facut! Multumim de reteta ❤️

  3. Avatar for Luminita Draghici
    Luminita Draghici

    5 stars
    Super reteta,bine explicata si ies exact asa,foarte bune.Multumesc.

  4. Avatar for Ema

    5 stars
    Foarte gustoase! 🧡

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*