Prima pagină » Pâine japoneză cu lapte, vegană | Leopard bread
Pâine cu model de leopard

Pâine japoneză cu lapte, vegană | Leopard bread

Pâine cu model de leopard

A trecut ceva timp de când am început să testez diverse rețete pentru aluaturi dulci vegane, fiind în căutarea acelui aluat perfect: nu prea dulce, moale, pufos și care să se păstreze proaspăt mai mult timp. Până în momentul de față, acest aluat în stil japonez mi se pare cel mai potrivit pentru că se menține proaspăt și are un gust foarte plăcut, asemănător cu al pâinii brioche, însă nu necesită o cantitate la fel de mare de unt. Pâinea tradițională care folosește acest aluat se numește Japanese Milk bread, sau Pâine japoneză cu lapte. Elementul distinctiv al acestei pâini este aluatul opărit numit Tangzhong, el fiind cel care conferă frăgezime pâinii prin faptul că asigură un grad mai mare de hidratare a făinii.

Însă pentru că nu doream să testez aluatul simplu, m-am gândit să îi dau și o formă drăguță, așa că a ieșit această pâine cu model de leopard pe care o tot vedeam pe Pinterest. Știu că la prima vedere poate părea complicată, însă procesul de realizare, deși destul de lung, nu este dificil. Dacă totuși însă nu doriți să faceți pâinea cu acest model, puteți să o lăsați simplă sau să adăugați orice fel de arome vă plac în aluat, precum vanilie, lămâie sau portocală.

Ce ingrediente am folosit pentru această pâine japoneză cu lapte?

  • făină de grâu: vă recomand să folosiți o făină de calitate, cu un conținut ridicat de proteină. Mare parte din textura aluatului se datorează conținutului de gluten din făină, așa că o făină cu un procent de aproximativ 11% funcionează cel mai bine. Această făină se făsește deseori și cu denumirea de făină pentru pâine.
  • lapte vegetal: pentru că cantitatea de lapte este una destul de mare, vă recomand un lapte cu o aromă subtilă, dulce. Eu îl folosesc pe cel de ovăz pentru că este și suficient de cremos, însă laptele de migdale sau de soia funcționează la fel de bine.
  • drojdie: cea mai bună este drojdia proaspătă, însă și drojdia uscată activă este aproape la fel de eficientă. Cea mai slabă este însă drojdia instant, pe care nu vă sfătuiesc să o utilizați. Eu am folosit în acest caz drojdie uscată activă, și după cum se poate vedea, rezultatul a fost foarte bun.
  • zahăr: necesar pentru a activa drojdia și a îndulci foarte subtil aluatul. Nu am încercat rețeta cu sirop de arțar sau alt îndulcitor, așa că nu știu dacă aceștia afectează textura. Totuși, puteți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de cât de dulce doriți să fie aluatul.
  • unt vegan: se poate înlocui cu margarină, deși aroma va avea de suferit. Nu recomand să folosiți ulei de cocos pentru că textura nu va fi aceeași.
  • pudră de cacao: aceasta va reprezenta ,,colorantul” nostru. O puteți înlocui totuși cu pudră de roșcove dacă nu consumați cacao.
  • sare: nu avem nevoie de o cantitate mare de sare, ci doar puțină, cât să nu obținem un aluat fad.

Cum obținem modelul de leopard?

Deși poate părea complicat, acest model nu se obține dificil. Dacă veți urma cu atenție instrucțiunile de mai jos cu siguranță veți obține același rezultat.

Așadar, pentru început colorăm aluatul. Jumătate va rămâne alb, un sfert va fi colorat cu mai multă cacao, iar celălalt sfert cu mai puțină. În funcție de câte ,,pete” doriți să aibă leopardul vostru, împărțiți aluatul. În cazul eu, am dorit 8 pete de culoare. Astfel, obținem 8 bucăți de aluat alb, și câte 8 din fiecare nuanță de maro.

Folosind mâinile, vom rula toate bucățile de maro deschis într-un șnur, până obținem 8 astfel de șnururi. Bucățile de maro închis le întindem într-o foaie dreptunghiulară de mărimea șnururilor. Învelim fiecare de bucată maro deschis în aluatul maro închis și sigilăm capătul aluatului. La fel și cu aluatul alb. Întindem o foaie în care împachetăm șnurul cu cele două nuanțe de maro. Vom obține 8 cilindre de aluat alb la exterior, dar cu două nuanțe de maro în interior.

Așezăm șnururile de aluat obținute într-o tavă dreptunghiulară. Avem grijă însă să le intercalăm pe cât posibil, pentru a nu obține linii drepte de culoare. Acum, tot ce ne mai rămâne de făcut e să dospim și să coacem pâinea.

Leopard bread
Pâine cu model de leopard

Pâine japoneză cu lapte, vegană | Leopard bread

Estera Farcaș
Rețeta aceasta de pâine japoneză cu lapte este delicioasă, pe lângă că arată foarte bine. Rămâne mult timp pufoasă și este aproape ca un cozonac.
No ratings yet
Timp de preparare 45 minutes
Timp de gătire 45 minutes
Timp de așteptare 2 hours
Timp total necesar 3 hours 30 minutes
Fel Desert, Mic dejun
Bucătărie Japoneză
Porții 1 pâine
Calorii 130 kcal

Ingrediente
  

Pentru aluatul opărit:

  • 125 ml lapte vegetal
  • 25 g făină albă de grâu

Pentru aluatul principal:

  • 150 ml lapte vegetal călduț
  • 7 g drojdie uscată
  • 300-350 g făină albă de grâu
  • 40 g zahăr
  • 1 praf sare
  • 30 g unt vegan la temperatura camerei

Pentru aluatul colorat:

  • 1 lgț cacao + 1 lgț apă
  • 1 lg cacao + 1 lg apă

Instrucțiuni
 

  • Pentru aluatul opărit amestecăm într-o cratiță laptele cu făina până obținem o pastă fără cocoloașe. Fierbem această pastă până se îngroașă și devine lucioasă, iar mai apoi o lăsăm să se răcească complet.
  • Într-un bol mare sau în bolul unui mixer amestecăm laptele călduț cu zahărul și drojdia. Lăsăm amestecul să stea pentru aproximativ 10 minute pentru a activa drojdia.
  • În același bol adăugăm aluatul opărit, făina și sarea. Frământăm pentru câteva minute până obținem un aluat uniform. Mai apoi adăugăm untul moale și frământăm din nou pentru 10-15 minute. La final trebuie să obținem un aluat moale, dar elastic și suplu. Dacă observați că e prea moale mai puteți adăuga puțină făină, dar nu mai mult de 350g.
  • Tăiem aluatul în două. Una dintre jumătăți va rămâne albă, iar pe cealaltă o vom tăia din nou în două. În aceste bucăți mai mici de aluat adăugăm pasta de cacao cu apă, în una cantitatea mai mică, iar în cealaltă cantitatea mai mare, în așa fel încât să obținem două nuanțe diferite de maro.
  • Lăsăm aluatul să dospească pentru aproximativ o oră la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
  • După ce aluatul a dospit, vom forma modelul de leopard al pâinii. Tăiem fiecare dintre cele trei bucăți de aluat în opt bucăți mai mici. Vom începe prin a lua o bucată din aluatul maro deschis pe care o vom rula într-un șnur. Mai apoi vom lua aluatul maro închis și îl vom întinde în așa fel încât să putem înveli cu el aluatul maro deschis. La fel procedăm și cu aluatul alb, învelind șnurul deja format din cele două nuanțe de maro. Repetăm acest proces cu toate biluțele de aluat, până obținem opt șnururi în total.
  • Așezăm aceste șnururi într-o tavă de cozonac și le lăsăm din nou să dospească. Dacă aluatul a dospit la temperatura camerei, de data aceasta va trebui să stea doar 45 minute la temperatura camerei înainte de a intra la cuptor. Dacă însă a dospit peste noapte la frigider, va necesita aproximativ o oră și jumătate la temperatura camerei.
  • Preîncălzim cuptorul la 180 grade, iar între timp ungem suprafața pâinii cu lapte sau cu un amestec de lapte și sirop de arțar, pentru a se rumeni frumos. Coacem pâinea pentru aproximativ 40-45 minute. Opțional, după coacere puteți unge coaja pâinii cu puțin lapte cald, pentru a fi mai fragedă. Pâinea se lasă la răcit 15 minute în tavă, iar mai apoi se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet înainte de a fi feliată.

Informații Nutriționale

Calories: 130kcal

Note

*puteți folosi orice lapte vegetal doriți, însă vă recomand un lapte dulce, dar cremos, precum cel de ovăz.
*drojdia se poate înlocui cu 25g drojdie proaspătă.
*în loc de unt vegan puteți folosi margarină. Nu recomand uleiul de cocos sau orice alt ulei, pentru că aluatul nu va fi la fel de pufos.
*în loc de cacao puteți utiliza pudră de roșcove, dacă vă place aroma acesteia.
Cuvinte cheie de post, leopard bread, milk bread, pâine japoneză, rețetă vegană
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas
Pâine japoneză cu lapte

Sper să încercați această rețetă, pentru că satisfacția de a mânca o astfel de pâine aspectuoasă depășește cu mult efortul depus în realizarea ei!

Cu drag,

4 Comentarii

  1. Pingback: Gogoși pufoase vegane, cu cremă de ciocolată - estera horoba

  2. Pingback: Conchas, chifle mexicane cu ciocolată - estera farcaș

  3. Pingback: Pâine fără drojdie, cu bicarbonat | estera farcaș

  4. Pingback: Mochi cu înghețată și zmeură | estera farcaș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*