
Nu știu voi cum sunteți, însă eu mereu am senzația că nu mănânc suficiente legume și salate. Așadar, mereu caut combinații noi în care să integrez cât mai multe legume variante. Cartoful dulce a fost pentru mine o provocare, pentru că nu pot să spun că îmi place foarte mult. Totuși, în combinațiile potrivite am descoperit că îl iubesc, iar în această salată cu linte chiar merge foarte bine.
Am gândit această salată ca o masă completă, cu proteine, carbohidrați și fibre, în așa fel încât să fie sățiosă, dar și gata în timp cât mai scurt. Partea cea mai lungă e coacerea cartofilor, însă între timp profit mereu și pregătesc restul salatei. Astfel, în 30 minute am o masă delicioasă, pe care o fac mai mereu când nu am inspirație pentru cină. Sunt convinsă că și vouă o să vă placă, așa că trebuie să o încercați! Iar dacă vă place lintea, vă sugerez și rețeta mea de curry cu linte roșie și pe cea de hummus de linte.
Ingredientele Folosite în Salata cu Linte:
- cartofi dulci: eu am folosit 2 cartofi medii, însă puteți ajusta cantitatea în funcție de cartofii pe care îi aveți. Dacă nu aveți cartofi dulci, nu vă sugerez să îi înlocuiți cu cartofi normali. Mai degrabă ar merge înlocuiți cu dovleac, pentru că acesta se potrivește cu celelalte arome din salată.
- ceapă roșie: se poate folosi și ceapă albă, însă mie îmi place mai mult cea roșie.
- mix de salată: orice salată vă place funcționează, cât timp nu e o salată amară. Mie îmi place să folosesc spanac sau rucola.
- linte: pentru o variantă rapidă, eu mereu folosesc linte din conservă. Dacă însă preferați, puteți folosi linte maro fiartă în casă.
- nuci pecan: se pot înlocui cu nuci românești sau cu migdale. Pentru o aromă mai plăcută, vă sugerez să prăjiți puțin nucile în tigaie, până emană un miros frumos.
- brânză feta: sau telemea, în funcție de ce aveți. Dacă doriți o salată de post, folosiți o variantă vegetală. Nu omiteți însă brânza, pentru că ea balansează aromele din salată, iar fără brânză salata ar fi prea dulce.
- ulei de măsline: de preferat unul cât mai de calitate. Evident, puteți reduce cantitatea dacă doriți. Peste cartofi nici eu nu pun mereu ulei mult, însă pentru dressing sunt necesare minim 2 linguri.
- oțet de mere: sau zeamă de lămâie. Nu folosiți însă oțet balsamic sau alt oțet cu o aromă puternică.
- miere: se mai poate înlocui cu sirop de arțar sau agave. Dacă folosiți un muștar dulce, puteți pune mai puțină.
- muștar: de Dijon e cel mai potrivit, însă puteți folosi orice muștar vă place, cât timp nu are o aromă prea puternică.
- confimente: am folosit boia, oregano, sare și piper. Acestea se pot însă ajusta după preferință.
Păstrare și Pregătire în Avans
Această salată cu linte este o salată caldă, așa că, evident, e mai bună proaspătă. Totuși, noi o servim uneori și rece, mai ales dacă ne rămâne pentru a doua zi. Salata rezistă fără probleme la frigider pentru maxim 3 zile. Totuși, pentru o textură mai bună, vă sugerez să nu amestecați salata cu dressingul și cu frunzele de salată, decât în momentul servirii. Frunzele au tendința de a se înmuia, iar astfel textura nu va mai fi la fel de plăcută.



Salată cu Linte, Cartofi Dulci și Pecan
Ingrediente
- 2 cartofi dulci medii
- 2 cepe roșii
- 1/2 lgț oregano
- 1 lgț boia dulce
- 1 lg ulei de măsline
- 1 conservă linte
- 100 g mix de salată
- 50 g nuci pecan
- 50 g brânză feta
Pentru Dressing:
- 2 lg ulei de măsline
- 2 lg oțet de mere
- 1 lg miere
- 1 lgț muștar
- sare și piper după gust
Instrucțiuni
- Începem prin a tăia cartofii în cubulețe de 1-2cm, apoi îi așezăm într-o tavă. Tăiem și ceapa în felii mai groase, pe care le punem lângă cartofi.
- Presărăm deasupra boia, oregano, sare și piper, ulei de măsline, și amestecăm bine. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 20-30 minute, până ce cartofii sunt copți.
- Între timp, stoarcem și spălăm lintea și o punem într-un bol încăpător. Adăgăm în bol și brânza, frunzele de salată și nucile pecan, prăjite puțin în prealabil.
- Într-un borcan mic, adăugăm toate ingredientele pentru dressing. Punem capacul și agităm bine borcanul, pentru a forma o emulsie.
- Când cartofii și ceapa s-au copt, îi adăugăm în bol peste celelalte ingrediente. Punem deaspra și dressingul, amestecăm bine și servim salata cât încă e caldă.
Informații Nutriționale
Note
Fie că încercați să introduceți mai multe legume în alimentație, sau pur și simplu nu mai știți ce să gătiți, vă invit să încercați această salată cu linte. Sunt convinsă că o să vă placă rezultatul!
Cu drag,
