Spanakopita, așa cum îi spune și numele, este o plăcintă cu spanac și brânză feta, originară din Grecia. Este un preparat foarte ușor de făcut, delicios și aspectuos, care sigur o să impresioneze pe toată lumea.
Rețeta aceasta de spanakopita se prepară în scurt timp, cu ingrediente accesibile și nu necesită cunoștințe culinare. De asemenea, forma de spirală este una foarte aspectuoasă, așa că puteți servi această plăcintă grecească cu orice ocazie. Iar dacă vă place această plăcintă, vă invit să încercați și rețeta mea de plăcintă cu mere în stil american.
Ingrediente Pentru o Plăcintă cu Spanac și Brânză Delicioasă:
- foi de plăcintă: eu am folosit foi din comerț, dar se pot prepara și în casă. Atâta doar că necesită timp și sunt destul de migăloase. 🙂
- spanac: de preferat proaspăt, dar puteți folosi și congelat. Vă recomand să nu îl mărunțiți prea tare, însă să îndepărtați codițele mai groase.
- brânză feta: se poate înlocui cu telemea sau orice altă brânză tare, sărată.
- ceapă: eu am folosit o ceapă mare, pentru a da dulceață compoziției.
- verdețuri: pătrunjel,mărar și mentă. De preferat să nu le omiteți, pentru că ele dau gust plăcintei.
- unt și ulei de măsline: untul topit l-am folosit pentru a unge foile, în așa fel încât acestea să devină crocante. Dar îl puteți înlocui cu ulei de măsline.
- ou: pentru a lega compoziția. Dacă nu consumați ou, puteți folosi 2-3 linguri de făină, până aveți o compoziție legată.
- piper: pentru gust, însă se poate omite. În această rețetă nu folosim și sare, pentru că brânza este suficient de sărată.
Cum Obținem Modelul de Spirală?
Eu mi-am dorit să fac această plăcintă mai aspectuoasă, așa că am făcut-o în formă de spirală. Și chiar nu e dificil de loc, însă arată minunat pe orice masă, chiar și pentru o ocazie festivă.
Așadar, avem nevoie de 12 foi de plăcintă. Le vom grupa în 4 grupuri de câte 3. Peste fiecare 3 foi punem un sfert din compoziție, însă nu o întindem ca la cozonac. O lăsăm la bază, într-un cilindru. De la bază, începem să rulăm strâns, până obținem un rulou cilindric. Îl vom sigila cu unt topit, pentru a nu ieși compoziția.
Formăm 4 astfel de rulouri, până epuizăm compoziția și foile. Apoi, luăm primul rulou, îl punem într-o tavă rotundă și începem să-l formăm asemenea unui melc. Punem în continuare și celelalte rulouri, având grijă să avem exact dimensiunea tăvii. Dacă tava este prea mare, spirala se va desface la copt.
E atât de simplu! Tot ce ne mai rămâne de făcut e să ungem cu unt spirala și să o coacem. Vă promit că o să vă iasă și vouă din prima încercare.
Păstrare și Pregătire în Avans
Spanakopita poate fi servită caldă sau rece, după preferințe. Se păstrează la frigider, acoperită, pentru maxim 3 zile. O puteți reîncălzi la cuptor, airfryer sau cuptorul cu microunde.
Din păcate, această plăcintă cu spanac și brânză nu se poate congela decât înainte de a fi coaptă. Însă o puteți prepara în avans, pentru ocazii speciale. Trebuie doar să o formați și să o dați la congelator sau la frigider, în funcție de când doriți să o coaceți. La congelator rezistă 3 luni. Iar când doriți să o coaceți, o ungeți cu unt topit și o puneți direct la cuptor, pentru aproximativ 1 oră și 15 minute.
Spanakopita – Plăcintă cu Spanac și Brânză
Ingrediente
- 1 pachet foi de plăcintă (12 foi)
- 100 g unt topit
- 400 g spanac proaspăt
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură mărar
- 1 legătură mentă
- 300 g brânză feta
- 1 ceapă mare
- 2 lg ulei de măsline
- 1 ou
- 1 lgț piper
- semințe de susan (opțional, pentru decor)
Instrucțiuni
- Tăiam ceapa mărunt și o călim în cele două linguri de ulei de măsline, până devine translucidă.
- Adăugăm spanacul ușor mărunțit și acoperim, pentru a găti spanacul, timp de 5 minute. Când spanacul a scăzut în volum și e gătit, oprim focul și lăsăm compoziția să se răcească. O stoarcem bine, pentru a elimina excesul de apă.
- Tocăm mărunt pătrunjelul, mărarul și menta și le adăugăm într-un bol încăpător.
- Adăugăm peste oul, piperul, brânza feta și spanacul deja răcit. Amestecăm totul bine.
- Luăm 3 foi de plăcintă și le așezăm una peste cealaltă. Cu ajutorul unei pensule, ungem partea de sus a foilor cu unt.
- În partea de jos, adăugăm un sfert din compoziția cu spanac și feta. Formăm o linie cât mai dreaptă din această compoziție. Tot din partea de jos, începem să rulăm cât mai strâns, la fel ca la cozonac. Va trebui să obținem un cilindru umplut cu spanac.
- Procedăm la fel și cu restul foilor. La final, vom obține 4 astfel de rulouri. Ajutându-ne de o tavă rotundă, vom forma aceste rulouri într-o spirală.
- Ungem plăcinta cu restul de unt topit și, opțional, presărăm deasupra semințe de susan.
- Coacem plăcinta la 180 grade C pentru 50-60 minute, sau până este aurie deasupra. O servim caldă, pentru că atunci este cea mai bună.
Informații Nutriționale
Note
Sunt curioasă dacă ați mai încercat această plăcintă. Iar dacă abia acum o încercați, aștept părerea voastră în comentarii.
Cu drag,