
Tacos au devenit din ce în ce mai populari și la noi în ultima perioadă, însă din păcate nu prea se găsesc variante vegane în comerț, așa că, iubitoare de tacos fiind, singura mea opțiune a fost să îi refac acasă. Pentru aceasta, cea mai potrivită opțiune de înlocuire a cărnii mi s-a părut jackfruit. Am încercat de-a lungul timpului tacos cu diverse umpluturi, de la tofu până la quinoa, însă jackfruit imită cel mai bine textura cărnii și împrumută foarte plăcut aromele condimentelor. Eu am folosit jackfruit de la dm, e ambalat în vid, însă știu că sunt în comerț și variante la conservă. Vă recomand dacă nu l-ați încercat până acum să o faceți, pentru că e un înlocuitor de carne excelent.
Ce este jackfruit?
Jackfruit este un fruct tropical, de dimensiuni mari, cam cât un pepene. Coaja sa este texturată, iar în interior are multiple flori care se consumă atât coapte, cât și verzi. Atunci când e copt, jackfruit e dulce, însă în varianta necoaptă, nu are un gust specific. De asemenea, textura se aseamănă foarte mult cu cea a fâșiilor de carne, astfel că este folosit deseori ca înlocuitor în rețete. Îl puteți găsi online sau în magazine, atât în conserve, cât și în vid, așa cum am folosit eu. Varianta aceasta în vid mi-a plăcut și a absorbit foarte bine aroma condimentelor, așa că v-o recomand. Puteți să găsiți acest tip de jackfruit în magazinele dm.
Cum transformăm jackfruit în carne?
Evident, nu îl transformăm propriu-zis în carne, ci mai degrabă îi dăm o aromă foarte plăcută. Aceasta, împreună cu textura, ne vor duce cu gândul la carne. Pentru a realiza acest lucru vom avea nevoie de condimente în care fie marinăm fructul, fie îl gătim direct. Eu am folosit un jackfruit păstrat în vid, așa că nu l-am marinat, pentru că a absorbit condimentele foarte bine și fără acest pas extra. Așadar, am gătit puțin bucățile de jackfruit pentru a le separa în fâșii, după care am adăugat condimentele și am gătit în continuare. La final va trebui să obțineți o compoziție destul de moale, cu o textură asemănătoare cu cea a cărnii. Puteți să gustați și să o gătiți până considerați că e suficient, iar astfel veți obține o umplutură perfectă pentru tacos, fără carne.
Ingredientele necesare pentru tacos
- lipii tortilla: le găsiți în comerț, sau le puteți prepara acasă.
- jackfruit: din conservă sau vidat.
- pastă de tomate
- ceapă
- usturoi
- ulei de măsline: se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui sau alt ulei fără o aromă intensă.
- condimente: puteți folosi un alt amestec de condimente dacă ceea ce am folosit eu nu vă place sau nu aveți la îndemână.
- extra topping-uri: vă recomand să fiți cât mai creativi cu topping-urile și să folosiți ce sosuri sau legume vă plac.


Tacos cu umplutură vegană din jackfruit
Ingrediente
Pentru umplutura de jackfruit:
- 200 g jackfruit
- 100 ml pastă de tomate
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 căței usturoi tocați
- 1 lg ulei de măsline
- 1 lgț boia dulce
- 1 lgț boia afumată
- 1 lgț zahăr brun
- 1/2 lgț coriandru uscat
- 1/4 lgț fulgi de chilli (opțional)
- sare și piper după gust
Pentru tacos:
- 10 lipii tortilla pentru tacos
- 1 avocado
- 3-4 ridichi
- 50 g sos pico de gallo
- puțină brânză sau smântână vegană (opțional)
- coriandru proaspăt pentru decor (opțional)
Instrucțiuni
- Într-o tigaie încinsă adăugăm uleiul de măsline, ceapa și usturoiul și le călim pentru 1-2 minute.
- Adăugăm peste bucățile de jackfruit și le gătim și pe ele pentru 2 minute.
- Adăugăm pasta de roșii și toate condimentele. Amestecăm bine și lăsăm compoziția să se gătească la foc mic pentru 10 minute, amestecând din când în când. La final, bucățile de jackfruit trebuie să fie descompuse și să aibă textura unor fâșii de carne.
- Lăsăm compoziția să se răcească ușor, după care umplem lipiile pentru tacos. Puteți folosi ce combinație doriți. Eu am ales să folosesc un sos pico de gallo, câteva bucățele de ridichi și de avocado, puțină brânză de caju și frunze de coriandru proaspăt. Opțional, puteți servi cu puțină zeamă de lime.
Informații Nutriționale
Note

Dacă sunteți iubitori de tacos sper să încercați această variantă mai light, mai sănătoasă și sper să vă placă!
Cu drag,

Buna ESTERA ! Multumesc pentru aceasta reteta simpla,gustoasa si rapida.Am descoperit acum blogul tau si promit sa imi fac timp sa verific si alte retete. Am dieta vegana de + 12 ani si incerc sa imi diversific alimentatia. Am folosit aceasta umplutura si pentru placinta vegana! Multumesc !
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut rețeta! Cu mare drag!