Cine iubește tortul de ciocolată? Eu cu siguranță da, însă pentru sărbătorile de iarnă îmi place să îi dau un aer mai festiv. Așadar, de această dată am combinat ciocolata cu biscuiții. A ieșit acest tort de ciocolată cu biscuiți Spekulatius, un tort ciocolătos, delicios și cu arome specifice Crăciunului. Dacă ați mâncat până acum biscuiții aceștia, știți la ce mă refer. Au o aromă inconfundabilă, ”crăciunistică” și, partea bună e că se găsesc peste tot în perioada asta a anului.
Eu am folosit atât biscuții Spekulatius, cât și crema de biscuiți, care se găsește în comerț. Am obținut astfel un blat cu gust intens de ciocolată și o cremă aerată, cu gust de biscuiți. Bonus, în mijloc am adăugat biscuiți sfărâmițați, pentru o textură crocantă. Rezultatul e un deliciu care o să placă oricui! Sper așadar că o să încercați și voi acest tort de ciocolată cu biscuiți, iar dacă nu, poate vă tentează acest tort buturugă.
Ingredientele Necesare Pentru Acest Tort de Ciocolată
- făină: vă recomand o făină pentru prăjituri, tip 000. Va trebui să o și cerneți înainte, pentru a obține blaturi pufoase, fără cocoloașe.
- cacao: nu trebuie să folosiți cacao îndulcită, pentru cacao cu lapte, ci o cacao pentru prăjituri. Aceasta este amară și mai închisă la culoare. Și pudra de cacao va trebui trecută prin sită, pentru că altfel va forma cocoloașe.
- bicarbonat de sodiu și praf de copt: nu vă recomand să omiteți niciunul din aceste ingrediente. Ele ajută blaturile să crească frumos.
- sare: este opțională, dar scoate în evidență aroma de ciocolată, așa că vă recomand să o folosiți.
- extract de vanilie: din nou, este opțional, dar îmi place aroma pe care o dă. Evident, puteți să îl înlocuiți cu esență de portocale, rom sau orice vă place vouă.
- ulei: de preferat un ulei cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui. În niciun caz ulei de măsline sau cocos, pentru că au o aromă foarte puternică.
- zahăr: eu am folosit zahăr tos, dar se poate folosi și zahăr brun. Trebuie doar să aveți în vedere faptul că zahărul brun va face blaturile să fie mai moi și umede.
- lapte bătut: se poate înlocui cu sana. Dacă nu aveți, trebuie doar să amestecați aceeași cantitate de lapte simplu cu 2lg oțet sau zeamă de lămâie. Lăsați să stea pentru 10 minute și veți obține un fel de lapte bătut.
- ouă: acestea trebuie să fie medii.
- cafea: proaspătă, destul de fierbinte. Vă recomand să folosiți o cafea de calitate. Gustul ei nu se va simți, nu vă faceți griji. Doar accentuează aroma ciocolatei. Totuși, dacă nu vă place, o puteți înlocui cu aceeași cantitate de lapte sau chiar apă.
Pentru Cremă și Decor Avem Nevoie de:
- unt: de peferat, un unt gras, cu 82% grăsime. Untul trebuie să fie moale, la temperatura camerei, pentru a se bate ușor.
- zahăr pudră: din păcate nu se poate folosi zahăr tos, pentru că nu se va dizolva. De asemenea, cantitatea nu poate fi ajustată, pentru a nu ieși o cremă prea lichidă.
- cremă de biscuiți Spekulatius și biscuiți Spekulatius: ambele se găsesc în comerț. Le puteți înlocui cu biscuiți și cremă de biscuiți Lotus.
- cremă de brânză: simplă, din comerț. Dacă nu găsiți, o puteți înlocui cu mascarpone.
- frișcă lichidă: este opțională și are rolul de a subția puțin crema. Este posibil să nu fie nevoie să o folosiți deloc, mai ales dacă nu folosiți un unt foarte gras.
Secrete Pentru un Tort Perfect de Fiecare Dată
Știu că torturile nu au o reputație tare bună. Și eu am crezut mult timp că se fac greu și că nu merită efortul. Totuși, un tort de casă nu trebuie să fie perfect ca aspect ca să fie delicios. Așadar, o să vă las mai jos sfaturile mele pentru a obține un tort delicios și aspectuos. Sunt sfaturile pe care le-am învățat de-a lungul timpului, testând diverse rețete de torturi.
- folosește ingredientele la temperatura camerei: astfel, ele se vor omogeniza mai ușor și nu vei avea probleme nici cu blatul, nici cu crema.
- nu amesteca prea mult compoziția: dacă amesteci prea mult, blaturile vor ieși gumoase și tari. Compoziția trebuie amestecată doar până nu mai are cocoloașe, pentru a nu activa glutenul din făină.
- nivelează blaturile: eu am folosit un cuțit cu marnigi zimțate și am încercat să le tai cât de drept am putut. Nu trebuie să fie perfecte, însă trebuie să îndepărtăm ”burtica” care se formează în timpul coacerii.
- lasă blaturile să se răcească complet înainte de a decora: eu prefer să le las la frigider peste noapte. Astfel se lucrează mult mai ușor cu ele. Dacă vei pune crema peste blaturile calde, aceasta se va topi și va curge. Chiar nu recomand acest lucru, pentru evitarea unui dezastru total. 🙂
- folosește o spatulă pentru decor: se găsesc în majoritatea magazinelor, și sunt acele spatule lungi din metal. Ajută mult la nivelarea cremei, însă se pot înlocui cu un cuțit pentru unt. Rezultatul nu va fi același, dar pentru începători, funcționează și așa.
- sigilează firimiturile cu un strat subțire de cremă: acest pas este foarte important. Înainte de a acoperi tortul cu toată crema, e important să aplici un strat foarte fin de cremă, apoi să dai tortul la rece. Acesta se numește în engleză ”crumb coat” și ajută la obținerea unui strat neted de cremă, fără firimituri de blat. Ai grijă doar să nu pui restul de cremă cu firimituri în bolul din care ai luat crema inițial, pentru a o păstra curată.
Cât de Mare e Tortul? De ce Tavă am Nevoie?
Cantitățile din această rețetă sunt pentru un tort mediu, care servește aproximativ 10-12 persoane. Este un tort consisent, așa că porțiile nu vor fi foarte mari. Eu am folosit pentru aceste tort 2 tăvi identice de 20cm în diametru. Puteți însă să folosiți tăvi mai mari, de 24 sau 26cm în diametru. Va fi însă nevoie să dublați cantitățile pentru ingredinte, atât pentru blaturi, cât și pentru cremă. De asemenea, aveți grijă să coaceți blaturile cu 5-10 minute mai mult. Cel mai bine e să le verificați cu o scobitoare, să vă asigurați că nu sunt crude.
Pot Pregăti Acest Tort în Avans?
Chiar dacă torturile în general sunt cele mai bune proaspete, există modalități prin care le putem păstra mai mult timp. Acest tort de ciocolată cu biscuiți Spekulatius se păstrează doar la frigider. Trebuie acoperit cu un clopot pentru desert sau pus într-un recipient cu închidere ermetică. Astfel, va rezista pentru 3-4 zile fără probleme.
Blaturile pentru tort le puteți pregăti în avans și le puteți congela. Rezistă foarte bine la congelator pentru maxim 3 luni. Apoi, le puteți decongela peste noapte în frigider. Va trebui astfel doar să preparați crema, să îl montați, și gata, tortul e gata! Nu vă recomand însă să congelați tortul odată montat, cu cremă. Textura se va schimba, și personal nu îmi place tortul după decongelare.
Tort de Ciocolată cu Biscuiți Spekulatius
Echipament
- 2 tăvi rotunde cu diametrul de 20cm (vezi mai sus pentru tăvi de alte dimensiuni)
- mixer de mână sau planetar
Ingrediente
Pentru Blat:
- 250 g făină
- 60 g pudră de cacao
- 2 lgț bicarbonat de sodiu
- 1 lgț praf de copt
- 1/2 lgț sare
- 2 lgț extract de vanilie
- 120 ml ulei
- 200 g zahăr
- 2 ouă
- 240 ml lapte bătut
- 180 ml cafea fierbinte
Pentru Cremă:
- 250 g unt moale
- 300 g zahăr pudră
- 150 g cremă de biscuiți Spekulatius
- 200 g cremă de brânză
- 3-4 lg frișcă lichidă
Pentru Decor:
- 250 g cremă de biscuiți Spekulatius
- 10 biscuiți Spekulatius
Instrucțiuni
- Începem prin a pregăti blaturile. Cernem într-un bol făina, cacaoa, bicarbonatul praful de copt și sarea. Amestecăm cu un tel și lăsăm deoparte.
- Într-un alt bol batem ouăle cu zahărul până se dublează în volum. Adăugăm uleiul treptat și batem în continuare. La final, adăugăm laptele bătut și vanilia, apoi mixăm din nou. Compoziția va deveni lichidă dar nu e o problemă.
- Adăugăm o treime din amestecul uscat peste cel umed și amestecăm cu un tel. Adăugăm apoi jumătate din cafea, amestecăm, adăugăm o altă treime din ingredientele uscate și tot așa, până am omogenizat compoziția. Nu amestecăm prea mult, ci doar până obținem o compoziție fără cocoloașe, dar destul de lichidă.
- Împărțim compoziția cât mai egal în cele două tăvi. Punem blaturile la copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 35-40 minute sau până trec testul scobitorii.
- Lăsăm blaturile la răcit pentru câteva ore, ideal la frigider. Eu le-am lăsat peste noapte și vă recomand să faceți la fel dacă puteți. Apoi, nivelăm blaturile pentru a fi cât mai egale. La mine nu au ieșit chiar egale, dar a fost bun oricum. 🙂
- Pentru cremă, mixăm untul cu zahărul pudră la viteză medie, până devine aerat și se dublează în volum. Adăugăm apoi și crema de biscuiți și mixăm din nou. La final, adăugăm crema de brânză și puțină frișcă lichidă, pentru a nu fi crema prea groasă. Mixăm puțin, pentru a omogeniza.
- Decorăm tortul în felul următor: peste primul blat punem 3-4 linguri de cremă, pe care o nivelăm. Formăm și o bordură din cremă, pentru a ține crema de biscuiți înăuntru, apoi umplem mijlocul cu crema de biscuiți topită la baie de aburi, dar răcită. Presărăm deasupra și câțiva biscuiți mărunțiți. Punem deasupra celălalt blat, apoi decorăm cu un strat subțire de cremă. Dăm la rece pentru a se întări. Apoi, decorăm cu restul de cremă și folosim din nou cremă de biscuiți topită pentru a crea efectul de scurgere. Decorăm cu rozete sau orice altceva preferați și dăm la rece.
Informații Nutriționale
Video
Note
Sper că o să încercați acest tort de ciocolată cu biscuiți Spekulatius pentru că este delicios și cu siguranță va fi pe placul oricărui iubitor de ciocolată!
Cu drag,
Espectacular 👏👏👏👏😍
Mulțumesc! ♥