Unturile de nuci se numără printre toppingurile mele preferate pentru micul dejun. Aproape în fiecare zi folosesc fie unt de arahide, fie de migdale sau alte nuci, iar curând am început să experimentez cu prepararea lor în casă. Combinația aceasta de migdale și caju îmi place în mod special pentru că nucile caju conferă o textură foarte cremoasă și îndulcesc untul în mod natural.
Cum facem untul de migdale și caju în casă?
În primul rând, avem nevoie de un blender sau un robot de bucătărie puternic, cu peste 1000w. Cu cât blenderul este mai puternic, cu atât untul va deveni mai fin într-un timp mai scurt. Totuși, dacă blenderul vostru nu este suficient de puternic, puteți să procesați nucile pentru câteva minute, faceți pauză și procesați din nou. În acest fel evităm supraîncălzirea aparatului, dar ne asigurăm că obținem un unt cât mai fin. De asemenea, dacă aveți un blender cu tijă de amestecare, puteți să o folosiți pentru a vă ușura procesul.
În al doilea rând, este foarte important să prăjim nucile înainte de a le procesa. Migdalele în special nu au un conținut atât de ridicat de grăsimi, astfel că prăjirea lor va permite uleiurilor să se elibereze și să rezulte într-un unt de migdale fin și lichid. Tot din acest motiv am adăugat și nucile caju: acestea au un conținut mai ridicat de grăsimi și contribuie la un unt mai cremos. Totuși, dacă nu doriți să prăjiți nucile, puteți adăuga 2-3 linguri de ulei vegetal în momentul în care le procesați.
Cum folosim untul de migdale și caju?
- alături de pâine prăjită și dulceață sau fructe
- ca topping pentru clătite sau gofre
- pentru un plus de nutriție, deasupra unui terci cremos de ovăz
- în smoothie-uri, pentru un boost de sațietate
- în diverse rețete de granola sau batoane proteice
- alături de diverse deserturi cu ciocolată sau înghețată
Unt de migdale și caju, vegan, fără zahăr
Echipament
- blender sau robot de bucătărie
Ingrediente
- 200 g migdale
- 100 g caju
- 1 praf sare
Instrucțiuni
- Întindem nucile uniform într-o tavă de cuptor și le coacem pentru 10 minute la 180 grade. Le lăsăm să se răcească complet.
- Într-un blender sau robot de bucătărie adăugăm nucile, sarea și eventualele arome, dacă dorim. Procesăm pentru aproximativ 5 minute, cu pauze pentru a nu se încinge aparatul, până obținem un unt destul de lichid, fin și lucios. Păstrăm untul la frigider într-un borcan, pentru maximum două săptămâni.
Informații Nutriționale
Note
Sper să încercați această rețetă foarte simplă și mult mai sănătoasă și mai ieftină decât variantele din comerț.
Cu drag,