Începem prin a activa drojdia. Punem astfel laptele călduț, zahărul și drojdia într-un bol. Amestecăm și le lăsăm să stea pentru 10 minute. Vom ști că drojdia e activă când formează bule deasupra laptelui.
Adăugăm în bol restul ingredientelor pentru aluat, în afară de unt. Începem să frământăm, cu mâna sau cu mixerul. Când începe să se formeze un aluat, adăugăm treptat untul, și îl incorporăm în aluat. Frământăm până obținem un aluat suplu. Dacă frământați cu mixerul o să dureze aproximativ 10-15 minute, iar dacă frământați cu mâna, aproximativ 25-30 minute. E mult, dar vă promit că merită.
Lăsăm aluatul la dospit în bolul uns cu ulei, acoperit, la loc cald. Ar trebui să dospească într-o oră, o oră și jumătate, și veți ști că e gata când își dublează volumul.
Întindem aluatul dospit într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 0.5cm grosime. Punem crema de ciocolată peste, o netezim și presărăm deasupra alunele de pădure.
Rulăm aluatul ca pentru un cozonac clasic. Ruloul obținut îl tăiem în jumătate, pe lungime, pentru a deschide straturile de cremă de ciocolată din interior. Apoi, împletim cele două bucăți de aluat, ca pentru un cozonac clasic. Avem grijă ca părțile cu straturile de ciocolată să fie în sus, pentru a se vedea frumos.
Lăsăm cozonacul să dospească în timp ce preîncălzim cuptorul la 180 grade C. Apoi, îl ungem cu ou bătut și îl coacem pentru 45-50 minute, până e auriu deasupra și copt în interior.
În timp ce cozonacul se coace, punem la fiert apa, zahărul și zeama și coaja de portocală. Fierbem pentru 5 minute acest amestec, apoi îl ungem peste babka fierbinte, pentru a se absorbi în cozonac. Lăsăm babka să se răcească în tavă pentru 15 minute, apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească complet înainte de a o felia.