Într-un bol încăpător, amestecăm laptele cu zeama de lămâie și lăsăm să stea pentru 10 minute.
Între timp, amestecăm făina, amidonul, sarea, praful de copt și bicarbonatul, în alt bol.
Peste lapte adăugăm zahărul, uleiul, coaja de portocală și extractul de vanilie, după care amestecăm.
Adăugăm ingredientele uscate peste cele umede și amestecăm din nou până obținem o compoziție fără cocoloașe. Nu amestecați exagerat de mult pentru a nu obține un chec gumos.
Punem 1/3 din compoziție într-un bol. Amestecăm cacaoa cu puțină apă (sau suc de portocale, dacă doriți un chec cu aromă de portocală), iar pasta rezultată o incorporăm în compoziție.
Într-o tavă pentru chec tapetată cu hârtie de copt vom pune o lingură de compoziție simplă, una cu cacao și tot așa. Compoziția o punem în centru, iar pentru a o ajuta să se întindă în tavă, vom agita puțin tava din când în când. La final vom folosi o scobitoare pentru a face un model marmorat deasupra.
Coacem checul în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 50-55 minute. Testăm checul cu o scobitoare pentru a ne asigura că este copt.
Pentru glazură, încălzim laptele până începe să fiarbă ușor. Îl punem într-un bol peste ciocolata tăiată mărunt, așteptăm câteva minute și apoi amestecăm. Vom obține o glazură pe care o punem peste chec și apoi dăm prăjitura la rece pentru a se întări glazura.