Începem prin a pregăti aluatul pentru gogoși. Punem laptele călduț într-un bol încăpător. Deasupra adăugăm drojdia și o linguriță de zahăr. Amestecăm ușor și lăsăm să stea pentru 10 minute, pentru a se activa drojdia. Vom ști că drojdia este activă dacă pe suprafața laptelui se observă bule de aer.
După cele 10 minute adăugăm peste lapte făina, zahărul și sarea. Amestecăm puțin cu o lingură. Adăugăm apoi și vanilia, gălbenușurile și untul moale.
Începem să frământăm aluatul. Puteți să îl frământați cu mixerul sau cu mâna, însă este foarte important să nu mai adăugați făină în timp ce frământați. Aluatul este unul moale și lipicios, dar va deveni mai puțin lipicos după aproximativ 10 minute de frământare. Cu mixerul ar trebui să frământați pentru 10-15 minute, iar cu mâna cam 20 minute, pentru un aluat suplu și nelipicios.
Formăm aluatul într-o bilă și îl putem la dospit în același bol, dar ungem bolul cu puțin ulei înainte. Aluatul va sta la dospit pentru 1-1.5 ore, sau până se dublează în volum.
Când aluatul a dospit, scoatem aerul din el și îl împărțim în biluțe egale. Eu le-am cântărit ca să aibă 75g și am obținut 11 gogoși, dar le puteți face mai mari sau mai mici. Nu vă recomand să le faceți mai mari de 80g, totuși, pentru că s-ar putea să nu se gătească complet în interior în timpul prăjirii.
Modelăm aluatul în bilute, ca și când am face chifle. Aplatizăm ușor bilțuțele, le punem pe o bucată de hârtie de copt, le acoperim și le lăsăm să mai dospească pentru 30 minute. Pentru gogoși în formă de inimioară (sau orice altă formă) omitem acest pas și să întindem întregul aluat într-o foaie de 1cm grosime. Apoi, cu ajutorul unei forme, decupăm gogoșile, pe care le lăsăm la dospit.
Punem uleiul într-o oală sau cratiță în care să încapă cam 3 gogoși, fără să fie aglomerate, și îl încingem la foc mediu. Testăm cu un băț de lemn, dacă uleiul formează bule în jurul lui, este destul de fierbinte. Dacă nu, îl lăsăm să se încingă în continuare. Între timp, tăiem hârtia de copt pe lângă aluat, pentru a ne fi ușor să ridicăm gogoșile cu tot cu hârtie.
Când uleiul e încins, punem câte 3 gogoși, cu tot cu hârtia de copt. După câteva secunde, hârtia se va desprinde și o vom scoate, păstrând astfel forma rotundă a gogoșilor. Le plăjim la foc mediu pentru 3-4 minute pe fiecare parte, sau până sunt aurii. Le scoatem și le punem pe prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Gogoșile calde le găurim cu ajutorul unui băț de lemn și le umplem cu gem, folosind o pungă pentru decor. Le pudrăm cu zahăr și le servim în aceeași zi, de preferat.