Începem prin a pregăti aluatul opărit. Punem făina și laptele într-o cratiță la foc mediu, pentru câteva minute. Amestecăm energic și gătim până obținem o pastă groasă, ca un aluat. Oprim focul și lăsăm pasta să ajungă la temperatura camerei.
Într-un bol încăpător, activăm drojdia în laptele călduț amestecat cu miere. Lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute până se formează bule deasupra suprafeței laptelui.
Adăugăm în bol și restul ingredientelor, în afară de unt: aluatul opărit pregătit adineauri, făina, oul, sarea, vanilia și coaja de lămâie. Începem să frământăm, cu mâna sau cu mixerul, și adăugăm treptat și untul moale. Frământăm pentru 10-15 minute, până obținem un aluat moale și suplu, pe care îl lăsăm la dospit la loc cald pentru o oră, sau până își dublează volumul.
Împărțim aluatul dospit în 6 sau 8 bucăți egale, în funcție de cât de mari vreți să fie chiflele voastre. Aducem marginile aluatului spre interior, pentru a forma o bilă, cu ”cusătura” aluatului în jos. Apoi, modelăm biluța pe suprafața de lucru, rotind-o, cu palma formată căuș deasupra ei. Astfel, vom obține biluțe perfect rotunde și netede.
Lăsăm chiflele să mai dospească încă o dată, pentru 30 minute. Apoi, le ungem cu ou bătut amestecat cu puțin lapte și le dăm la cuptor la 180 grade pentru 15-20 minute. Știm că sunt gata când au o culoare aurie și sunt lucioase.
Lăsăm chiflele la răcit, timp în care batem smântâna pentru frișcă cu zahărul și semințele de vanilie. Smântâna trebuie să fie foarte rece, ca să obținem o frișcă tare și stabilă.
Tăiem chiflele reci în jumătate, cu un ușor unghi diagonal, dar nu tăiem chiar de tot. Deschidem apoi gaura formată și, cu ajutorul unei pungi pentru decor, umplem gaura cu frișcă. În acest punct, eu am pus și câteva căpșuni, dar puteți să le omiteți. Nivelăm apoi frișca cu un cuțit de decor, pentru a obține margini curate. Pudrăm chiflele cu zahăr și le servim cu poftă.