Amestecăm într-un bol mare laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr. Lăsăm amestecul să stea pentru 10 minute până drojdia se activează.
Adăugăm restul ingredientelor pentru aluat și frământăm pentru 5-10 minute, până obținem un aluat moale, dar nu foarte lipicios.
Lăsăm aluatul la dospit pentru 1 oră la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
După ce a dospit, tăiem aluatul în 10 bucăți egale și formăm niște biluțe pe care le lăsăm să se odihnească 10 minute. Înntindem apoi fiecare biluță într-un șnur pe care îl unim într-un cerc, iar mai apoi formăm un 8 din cerc prin suprapunerea aluatului la mijloc.
Lăsăm mucenicii să mai dospească o dată. Dacă aluatul inițial a dospit la temperatura camerei, avem nevoie de doar 45 minute. Dacă însă a dospit la rece, avem nevoie de o oră, cel puțin, până mucenicii se dublează. Înainte de coacere îi ungem cu lapte amestecat cu puțin sirop de arțar, pentru a se rumeni. Acest pas este însă opțional.
Coacem mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute, sau până sunt ușor rumeni.
Între timp, putem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiță, la foc mediu. Fierbem siropul pentru 5 minute, apoi îl lăsăm să se răcească ușor.
După coacere, lăsăm mucenicii să se răcorească pentru 5 minute. Apoi, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, întindem siropul peste mucenici și îl lăsăm să se absoarbă. Puteți adăuga mai mult sau mai puțin sirop, după preferință. Opțional, ungem mucenicii și cu miere și presărăm nucă măcinată.